MNO

Rice egységfrontot sürget Irán ellen

Európának bizonyítania kell Amerika oldalán?

2005. február 5. 12:14

Orosz Zoltán

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter berlini látogatásán felszólította Európa országait, hogy mutassanak egységet az Egyesült Államokkal az iráni nukleáris program elleni fellépésben. A politikus megismételte tegnapi kijelentését, mondván: „a diplomácia is eredményes lehet” a perzsa kormány törekvései elleni fellépésben.

Európa országai mutassák ki, hogy azonos célok vezetik őket az iráni atomprogrammal kapcsolatban, mint ameriaki szövetségesüket – erre hívta fel országa európai szövetségeseit Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Gerhard Schröder német kancellárral folytatott találkozója után, számolt be a bbc.co.uk. A politikus tartalmilag megismételte azt a tegnapi londoni kijelentését, hogy a diplomáciai eszközök is alkalmasak lehetnek Teherán nukleáris ambícióival szemben – állapítja meg a BBC honlapja. Az amerikai külügyek irányítója ugyanakkor hozzátette: a perzsa kormánynak is bizonyítania kell, hogy kész megfelelni az ezzel kapcsolatos elvárásoknak.

Az amerikai külügyminiszter európai és közel-keleti körútjának London utáni második állomása volt Berlin. Ez megfigyelők szerint gesztus értékű: az Irak kapcsán megromlott kapcsolatok javítását szolgálhatja, hogy a „legjobb szövetséges” Nagy-Britannia után Németországba vezet Rice útja.

Szombaton Lengyelországba és Törökországba látogat az amerikai külügyér, és Ankarában orosz kollégájával is találkozik, ahol várhatóan szintén felmerül Irán ügye. Ezt követően Izraelbe, majd

Háttér

Emlékezetes: az Európai Unió Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetésével tárgyalásokat folytat Teheránnal, hogy rávegye, állítsa le programját. Azt már sikerült elérniük, hogy Irán békés szándékainak bizonyítékaként beleegyezzen: az ENSZ atomenergiai ügyekért felelős szerve, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei akár előzetes bejelentés nélküli vizsgálatokat is tartsanak a perzsa nukleáris létesítményekben. Az Egyesült Államok ugyanakkor szigorúbb fellépést sürget az ügyben, s ezért meg is próbálta az ENSZ BT elé vinni az ügyet, és szankciók bevezetését elérni – ami azonban nem sikerült. Ezúttal a britek sem állnak a Bush-kormány mellett: az EU számára mindenképpen presztízskérdés, hogy az unió vezetésével, és tárgyalásos úton sikerüljön megoldani a helyzetet, ezzel is bizonyítandó és erősítendő az európai integráció nemzetközi súlyát.

Condoleezza Rice hét napos körútjának programja:

Péntek:

Tony Blair brit miniszterelnökkel és külügyminiszterével, Jack Strawval találkozott Londonban, illetve megbeszéléseket folytatott Gerchard Schröder német kancellárral Berlinben.

Szombat:

Megbeszélések Németországban, Lengyelországban és Törökországban. Ankarában találkozó az orosz külügyminiszterrel.

Vasárnap:

Találkozó a török kormány tagjaival, majd izraeli látogatás.

Hétfő:

Találkozó Ariel Saron izraeli kormányfővel Jeruzsálemben (itt riadókészültség van, mert hírek szerint palesztinok merényletre készülnek), majd megbeszélés Mahmud Abbásszal a Jordán folyó nyugati partján.

Kedd:

Találkozó Silvio Berlusconival Rómában. Ezt követően Párizsba utazik, ahol várhatóan az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatról mond nagyobb beszédet.

Szerda:

Megbeszélések francia miniszterekkel, majd találkozó a NATO és az EU tisztviselőivel Brüsszelben és Luxemburgban.

Csütörtök:/b>

Visszatérés Washingtonba.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.