Magyar Hírlap

www.magyarhirlap.hu

Belföld 2005-02-04

Újrakezdődik

a nácivadászidény

Ismeretlen, de bátor magyar koordinátor

Újraindul az „Utolsó esély” nácivadász művelet Magyarországon, a 20-5-500-142-es forródróton várjuk a bejelentéseket – mondta tegnap sajtótájékoztatón Efraim Zuroff, az izraeli Simon Wiesenthal központ igazgatója. A program korábbi koordinátora, Beer Iván nem vállalta a folytatást az adatvédelmi ombudsman aggályai miatt, amelyek szerint nem lehet külföldre vinni a magyar adatokat.

Zuroff tegnap azt mondta, egyetlen magyar hatóság vagy minisztérium sem kereste meg őket azzal, hogy törvényellenesen gyűjtenék náci bűnösök adatait. „De az ilyen jellegű problémákat is meg lehet oldani, legfeljebb nem visszük ki az adatokat az országból” – tette hozzá. Kérdésünkre, ki az új magyar koordinátor, Zuroff csak annyit mondott: bátrabb, mint az elődje volt.

A nácivadász-akcióban eddig hét nevet kapott a szervezet, de csak Zentai Károly ügyét adták át az ügyészségnek. A többi eset egy részében a háborús bűnök elkövetői már nem élnek, vagy nem bizonyítható bűnösségük. A magát ártatlannak valló Zentai ügyét jelenleg a katonai ügyészség vizsgálja, de Ausztráliában, Zentai lakóhelyén is vizsgálatot indítottak. Zuroff közölte, azt akarják, hogy Zentai pere Magyarországon legyen, mivel itt élnek a meggyilkolt Balázs Péter hozzátartozói. Zentai ellen bizonyítékokat adtak át az ügyészségnek Balázs Péter meggyilkolása mellett több ember kínzásáról, elrablásáról, meggyilkolásáról. Az 1946 -ban és 1947-ben Zentai távollétében lefolytatott perek tanúvallomásait is felhasználhatják. Zuroff közölte, további tanúvallomásokat is várnak Zentai ügyében. A Zentai esetét bejelentő Balázs Péter családja nem fogadta el a Wiesenthal központ által felajánlott tízezer eurós díjat – mondta kérdésünkre Zuroff.

És a kommunisták?

„Első esély” elnevezéssel indít akciót a Jobbik Magyarországért Mozgalom „a még élő kommunista bűnözők” felkutatásáért – jelentette be tegnap a szervezet alelnöke. Molnár Tamás elmondta: arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben ismernek „köztünk élő kommunista bűnözőket, akiknek a kezéhez vér tapad, vagy felbujtói voltak gyilkosságoknak, politikai megtorlásoknak” – levélben juttassák el a szervezethez az információt. A Jobbik bizalmasan kezeli a bejelentéseket, amelyeket jogászokból, történészekből, politológusokból álló munkacsoportja vizsgál majd meg. Ha valósnak bizonyulnak a bejelentések, akkor azokat a jogszabályok betartásával „mind a hazai, mind a nemzetközi politikai és jogi intézmények elé” kívánják vinni, nyilvánosságra kívánják hozni.

nvr

©

Comments are closed.