NOL

Tízévente egy rablás

Munkatársunktól, 2005. február 5. 00:00

A Szépművészeti Múzeumból 1983-ban ellopott és megkerült festményekKép: fotó: boros jenőMagyarországon évtizedenként történik egy-egy jelentős műkincsrablás, de évente körülbelül ezer műtárgylopást regisztrálnak. Szakemberek szerint a nagy és ismert közgyűjtemények ritkán esnek bűnőzök áldozatául, a kis galériák, magángyűjtemények annál inkább. Különösen veszélyeztetettek a templomok, mert ezek őrzése nincs megoldva.

Míg korábban hazánk az illegális műkincs-kereskedelem tranzitállomásának számított, az utóbbi időben célpont lett. Több olyan műgyűjtő is van, akinek lakásában százmilliós festmény lóg. Ezzel együtt pedig a nagy értékű műkincslopások száma is emelkedett. 1998-ban 800 millió forintnak megfelelő műkincset raboltak el családtagjai egy idős embertől. Tavaly novemberben 100 millió forint értékű műtárgyat tulajdonítottak el egy tahitótfalui műgyűjtő otthonából. Az ellopott alkotások legértékesebbje, Francesco Guardi festménye legalább 50 millió forintot ér. A tolvajok ezenkívül 12 darab több száz éves festményt, ikont, bronzszobrot és antik bútort pakoltak el. Szintén 2004-ben történt: Lotz Károly-festményt loptak el egy budapesti lakásból, az egyik Váci utcai galériából pedig több száz milliót érő képeket vittek el.

Az évezred nagy visszhangot kiváltó közgyűjteményi rablását 2002-ben a Kiscelli Múzeumban követték el. A két Czóbel Béla-festményt és a Márffy Ödön-munkát együttesen 40-50 millió forintra becsülték akkor. A kilencvenes évek végén a Magyar Zsidó Múzeumból Moholy-Nagy László ceruzaönarcképét vitték el. A rajznak hatmillió forint volt akkor az ára. 1996-ban csaknem 210 millió forint értékben kódexek és ősnyomtatványok tűntek el a győri katolikus egyházmegyei könyvtárból. A XX. század világviszonylatban is jelentős hazai műtárgylopási esete 1983-ban történt, amikor a Szépművészeti Múzeumot renoválták: Raffaello Esterházy Madonnáját emelték el hat másik képpel együtt; a mű szerencsére négy hónappal később Görögországban előkerült.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.