Népszava

Népszava Napilap 2005. február 4. péntek

Nyomoznak a magyarok és az ausztrálok

Tizenegyen élhetnek még Magyarországon, akik tanúvallomása alapján Zentait bíróság elé lehetne állítani

Efraim Zuroff, a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója tegnap sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Korona Szállóban. Zuroff szerdán még a katonai ügyészségen tárgyalt az Ausztráliában élő, magyar származású feltételezett háborús bűnös, Charles Zentai (Zentai Károly) ügyében.

A sajtótájékoztató elején a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója örömének adott hangot, hogy szerdán Németországban a Szövetségi Gyűlésen (Bundestag) hivatalosan is bejelentették az Utolsó esély művelet beindulását. Eddig több mint háromszáz emberrel kapcsolatban merült fel, hogy náci háborús bűnösökről van szó. Ebből a listából hetvennégy nevet át is adtak a német ügyészségnek. Az akciót a Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központból irányítják, Efraim Zuroff vezetésével. Az Utolsó esély célja, hogy Kelet- és Közép-Európában a még élő náci háborús bűnösökről információkat gyűjtsenek, és ha lehet bíróság elé is állítsák őket háborús és emberiség ellen elkövetett bűnökért.

Magyarországon a tavaly nyáron beindult Utolsó esély keretében indult vizsgálatok során összesen hét emberrel kapcsolatban indult nyomozás háborús és emberiség ellen elkövetett bűnök alapos gyanújával. Köztük van az ausztráliai Perthben élő Zentai Károly is, akit többek között azzal gyanúsítanak, hogy 1944-ben Budapesten részt vett Péter Balázs, egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. Zuroff a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy Zentaival kapcsolatban más bűnök elkövetése is felmerült, melyeket két tiszttársával, Madár Bélával és felettesével, Nagy Lajossal követett el. Az igazgató szerint alapos a gyanú, hogy Zentai, társaival zsidó gyerekeket hurcolt el, majd kínzott meg katonai épületekben.

Efraim Zuroff többször is hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságoktól semmilyen hivatalos értesítést sem kaptak még az adatgyűjtéssel kapcsolatban. Szerinte legalább tizenegy olyan személy él még ma Magyarországon, akinek a tanúvallomása alapján Zentait bíróság elé lehetne állítani. Az Utolsó esély legfőbb koordinátora ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy a magyar szervek csak január 28-án kapták kézhez a Zentai-üggyel kapcsolatos iratokat, holott azokat már tavaly november 14-én átadták a tel-avivi magyar nagykövetségnek, illetve az ausztrál hatóságoknak. Zentai Károly ügyét már csak azért sem lehet új ügyként kezelni, mert a magyar dokumentumok alapján megállapítható, hogy a Zentai-aktát Magyarországon sem zárták még le. Először 1948-ban foglalkoztak vele, később pedig 1967-ben – fűzte hozzá a program felelőse.

Ám Zentai ügyében nemcsak a magyar katonai ügyészség nyomoz, az Igazságügymiinsztérium felügyelete alatt, hanem az ausztrál hatóságok is. Egy 1989-es ausztrál törvény alapján Zentai Károlyt ugyan Ausztráliában is bíróság elé lehetne állítani, de szerencsésebb lenne, ha minderre Magyarországon kerülne sor. Ennek oka egyszerű, mondta Zuroff. Ha Ausztráliában lenne a per, az idős tanúknak a távoli földrészen kellene megjelenniük a bíróság előtt, ami számukra igen megterhelő lenne.

Rózsahegyi Péter

CopyRight Népszava

Comments are closed.