Népszava

Népszava Napilap 2005. február 5. szombat

Megbukott a bolgár parlamenti elnök

Visszahívták a bolgár parlament elnökét a képviselők pénteken. Ognyan Gerdzsikovot azzal vádolták, hogy ‘a parlamentet a végrehajtó hatalomnak alávetve megsértette az alkotmányt’. Ez a voksolás, amelynek alkalmával a bolgár Szocialista Párt a rendszerváltás óta először szavazott együtt a parlament három jobboldali ellenzéki pártjával, felvázolta a jövő héten esedékes, a kormány elleni bizalmatlansági szavazás erőviszonyait is. Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök kormánya ellen csütörtökön, öt hónappal a parlamenti választások előtt terjesztett elő bizalmatlansági indítványt a parlamentben az ellenzék, s egyben lemondásra szólította fel a parlament elnökét is. (MTI)

Az Unió és a Vatikán kapcsolatairól

Az unió bővítésének kérdéseiről és az EU-vatikáni kapcsolatokról tárgyalt Angelo Sodano bíborossal, vatikáni államtitkárral pénteken Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke. Az uniós vezetőt eredetileg II. János Pál pápa is fogadta volna magánkihallgatáson, de ez a program elmaradt az egyházfő influenzájának kórházi kezelése miatt. Borrell tájékoztatást adott az Európai Parlament munkájának egyes, a bővítéssel és az új alkotmányos szerződés ratifikálási eljárásaival kapcsolatos vonatkozásairól. Mint ismeretes, a katolikus egyház több vezetője is Törökország uniós csatlakozása ellen foglalt állást, s a Vatikán változatlanul a ‘keresztény gyökerek’ jelentőségét hangsúlyozza az újraegyesülő Európa tekintetében. (MTI)

Basescu kikéri magának a vádat

Traian Basescu román elnök hevesen tiltakozott az ellen a vád ellen, hogy beavatkozna a közszolgálati televízió ügyeibe. A vád azután fogalmazódott meg, hogy nyilvánosságra került egy újságíró elektronikus magánlevele, amelyeben elutasítotja az elnöki hivatal azon ajánlatát, hogy működjön közre a televízió működésének megreformálásában. Az ajánlatot a román sajtó úgy értelmezte, hogy az elnök a szóbanforgó intézmény átalakítására törekszik, holott az nem az ő, hanem a parlament jogköre. De így értelmezte az esetet és ezért tiltakozásának adott hangot a televízió elnöke is. Basescu, aki megválasztása előtt a közszolgálati rádió és televízió szabadságának védelmével kampányolt, most mindent megtesz a vád szertefoszlatásáért: még azt a közvetlen telefonvonalat is leszereltette, amely a televíziót és az ő hivatalát eddig összekötötte. (Népszava)

Nem tudni, él-e Samil Bászájev

Ellenőrzik a csecsen terrorista vezér, Samil Bászájev megöléséről szóló híreszteléseket – közölte pénteken Groznijban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csecsenföldi igazgatósága. A híresztelés csütörtökön jelent meg az észak-kaukázusi térség sajtójában, aznap, amikor a brit Channel 4 kereskedelmi televízió Bászájevvel készített interjút sugárzott. Az orosz külügyminisztérium pénteken ismét tiltakozott a terroristák számára szerinte támogatást jelentő interjú adásba kerülése miatt. Az elmúlt években többször felröppentek Bászájev megöléséről szóló hírek, de ezek sorra megalapozatlannak bizonyultak. Legutóbb a Csecsenfölddel szomszédos Abház Köztársaság fegyveres testületeinek képviselői számoltak be, Bászájev rokonaira hivatkozva arról, hogy a hírhedt terrorista vezér január közepén halálos sebet kapott egy Gudermesz közelében vívott összecsapásban. (MTI)

Vizsgálat a kiszivárogtatás ügyében

Vizsgálatot indított pénteken a lengyel legfőbb ügyészség a volt kommunista titkosszolgálatok eddig titokként kezelt névlistájának kiszivárogtatása ügyében – derült ki pénteken Kazimierz Olejniknek, a lengyel főállamügyész helyettesének bejelentéséből. Január végén megjelent az interneten a kommunista titkosszolgálatok eddig titokként kezelt névlistája, amely 240 ezer nevet tartalmaz. A forrás Bronislaw Wildstein újságíró, a Rzeczpospolita című konzervatív lap – azóta elbocsátott – szerkesztője, aki titokban lemásolta a névjegyzéket a Nemzeti Emlékezet Intézetében, ahol csak kutatók és különleges engedéllyel felhatalmazott más személyek nyerhetnek betekintést a titkos iratokba. A dokumentum a titkosszolgálatok hivatásos belső tagjainak, külső ügynökeinek és besúgóinak nevei közé vegyítve sorolja fel azoknak a neveit is, akiket csak kiszemeltek a beszervezésre, és olyanokét is, akiket a szolgálat megfigyelt. (MTI)

Kofi Annan vizsgálatot indított

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára fegyelmi vizsgálatot indított Benon Sevan vezető ENSZ-tisztiviselő ellen, aki 1997 és 2003 az ‘élelmiszerért olajat’ program legfőbb döntéshozója volt. A világszervezet által irányított program keretében lehetővé tették Irak akkor diktátorának, Szaddám Huszeinnek, hogy a nemzetközi piacokon olajat adjon el és a kapott pénzért élelmiszert juttasson a nélkülöző iraki lakosságnak. Azt eddig is tudni lehetett, hogy Száddám a pénz jelentős részét saját céljaira fordította, de egy független bizottság nemrég kiderítette, hogy az ENSZ részéről sem volt akkor minden rendben. Sevannak lehetősége volt arra, hogy maga válassza ki azokat az cégeket, amelyek az iraki oljat felvásárolhatták, és ezzel a lehetőséggel saját érdekeinek megfelelően vissza is élt. Bár egyelőre nem vádolják azzal, hogy saját zsebre dolgozott volna, de azzal igen, hogy az ENSZ belső előírásait megszegte. (Népszava)

A duma elítélte az antiszemita beadványt

Tíz nappal a közzététele után pénteken elítélte azt az antiszemita beadványt az orosz alsóház, amelyet tucatnyi nemzeti-baloldali és fél tucat kommunista képviselője is aláírt. A duma 306 szavazattal 58 ellenében fogadta el a határozatot, amelyben élesen elítélte egyes állampolgári csoportok Vlagyimir Usztyinov főügyészhez intézett felhívását a zsidó szervezetek oroszországi tevékenységének kivizsgálására és betiltására. Vlagyimir Putyin elnök a mementóként megőrzött lengyelországi haláltáborban egy hete tartott megemlékezésen szégyenkezni kényszerült az antiszemita pamflet miatt, amelyet azon nyomban csak a külügyi tárca ítélt el. (MTI)

Balesetben hunyt el Zsvania

A boncolás is megerősítette, hogy Zurab Zsvania grúz kormányfő balesetben hunyt el, kizárható halálával kapcsolatban az idegenkezűség – mondta pénteken Tbilisziben az igazságügyi minisztérium egy orvos szakértője, aki jelen volt az elhunyt holttestének boncolásán. Amint kezdetben is feltételezték a hatóságok, szénmonoxid-mérgezés okozta Zsvania halálát – mondta sajtónyilatkozatában Levan Szamharauli, hangsúlyozva, hogy nincs a holttesten külsérelmi nyom. Nyilatkozata alátámasztani látszik azt az első jelentést, amely szerint egy hibás gázkályha okozta a kormányfő halálát egy barátjának tbiliszi lakásában. Szaakasvili grúz elnök néhány órával a kormányfő halálhírének bejelentése után közölte, hogy Zsvania utódjának kijelöléséig maga veszi át a kormány irányítását. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.