Népszava

Népszava Napilap 2005. február 5. szombat

Irán nem katonai célpont

Irán a terrorizmust támogató tevékenységével destabilizálja a térséget, és aláássa az izraeli-palesztin rendezési folyamatot, de az Egyesült Államoknak nincsenek tervei a katonai fellépésre ellene – mondta pénteken Londonban az amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice, aki e tisztségében első európai körútját kezdte a brit fővárosban, tárgyalt Tony Blair brit kormányfővel és Jack Straw külügyminiszterrel.

Straw-val tartott sajtótájékoztatóján nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az amerikai kormánynak kitűzött célja-e a rendszerváltás elérése Iránban, de kijelentette: az iráni rezsim destabilizáló tényező ‘saját térségében’, és terrorizmust támogató tevékenysége közvetlenül az izraeli-palesztin megbékélés megakadályozására irányul.

Jack Straw ehhez hozzáfűzte: megengedhetetlen, hogy egy ország tagadja egy másik ENSZ-tagállam (Izrael) puszta létezésének jogát.

Rice a sajtótájékoztatón kijelentette: nem szabad megengedni, hogy Irán a polgári célú atomenergia-ipar fejlesztésének örve alatt olyan programot folytasson, amelynek végeredménye nukleáris fegyver birtoklása lehet. Hozzátette: külön aggodalom forrása, hogy Iránban ‘a legutóbbi értesülések szerint is rettenetes’ az emberi jogi helyzet.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok tervez-e katonai fellépést Irán ellen, Rice azt mondta: ez a kérdés ‘jelen pillanatban nincs napirenden. Vannak diplomáciai eszközök a problémák megoldására’.

Az amerikai külügyminiszter szerint ‘Irán sem immunis a térségben zajló változásokkal szemben’. Az Iránban élő afgánok, illetve irakiak részvétele hazájuk szabad választásain nyilvánvalóan hatást gyakorolt az iráni lakosságra, amelyet régen megfosztottak attól a jogától, hogy ugyanilyen választásokon részt vehessen – mondta. Rice szerint meg kell értetni az iráni vezetéssel, hogy az általa választásoknak nevezett eljárás valójában nem tekinthető olyan választásnak, amelyet a nemzetközi közösség támogatni tudna.

MTI-információ

CopyRight Népszava

Comments are closed.