Híradó

NyomtatBezár

Panoráma

Irán jobb vezetőket érdemelne

2005. február 4. 08:32

Rice hivatalba lépése óta először jár külföldön

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint visszataszító Irán viselkedése az emberi jogok terén és más területeken, és az irániak jobb vezetőket érdemelnek a „megválasztatlan mollák” helyett.

„Nem hiszem, hogy bárki is úgy gondolná, hogy a megválasztatlan mollák, akik ezt a rendszert irányítják, megfelelőek lennének az iráni nép és a régió számára” – közölte Rice útban Londonba, európai körútja első állomására, ahol Tony Blair kormányfővel és Jack Straw külügyminiszterrel tárgyal pénteken.

Condoleezza Rice felszólította az arab országokat és többi államot, hogy járuljanak hozzá a palesztin reformok finanszírozásához, miután előző nap az unió helyzetéről tartott beszédében Bush amerikai elnök 350 millió dollárt ajánlott fel erre a célra. A külügyminiszter felszólította a nemzetközi közösséget: kövessék a George Bush által kijelölt utat. Rámutatott: az Európai Unió és egyes közel-keleti országok jó adakozónak bizonyultak, de – tette hozzá megnevezésük nélkül – „mások a térségben nem voltak annyira nagylelkűek, mint amennyire lehettek volna”.

Condoleezza Rice európai útja végeztével Izraelbe és Ciszjordániába látogat, ahol a tervek szerint vasárnap és hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.