Népszava

Népszava Napilap 2005. február 4. péntek

Gordon Brown külügyminiszter lesz

Brit lapértesülés szerint a külügyminiszteri tárcát irányítja majd Tony Blair brit kormányfő régi riválisa, Gordon Brown pénzügyminiszter (képünkön baloldalt) az idei parlamenti választás után. Ehhez persze az kell, hogy a Munkáspárt sorozatban harmadszor is megnyerje a választást, igaz, Blair tömörülésének minden esélye megvan erre. A The Sun szerint Brown külügyminiszterré való kinevezéséről az érintett és Blair a napokban állapodott meg. A pénzügyminiszter a megállapodás értelmében lemond miniszterelnöki ambícióiról. (Népszava)

De Hoop Scheffer a NATO-ról

A NATO-főtitkár szerint új költségmegosztási módszereket kell találni a szövetség tevékenységének finanszírozására, úgy, hogy az egyes műveletekben hadieszközökkel ténylegesen részt vevő tagországok ‘ne fizessenek kétszer’. Jaap de Hoop Scheffer, aki csütörtökön kezdett villámlátogatást Londonban, a BBC rádiónak azt mondta: a költségeket úgy kell szétosztani, hogy azokra a tagállamokra, amelyek saját költségükön helikoptereket adnak például az afganisztáni szerepvállaláshoz, ne háruljon aránytalanul nagy teher még az általános közös finanszírozásból is. (MTI)

Yukos-részvényesek Washingtonban

Amerikai törvényhozók meghívására Washingtonba érkezett a feldarabolás alatt álló Yukos orosz olajcég két részvényese Izraelből, noha az orosz hatóságok egy éve köröztetik őket, és fényképes adataik e hét elején megjelentek az Interpol honlapján. A Yukost ellenőrző Menatep csoport két társtulajdonosa, Mihail Brudno és Vlagyimir Dubov, akit amerikai szenátorok és képviselők Tom Lantost is magába foglaló csoportja hívott meg Washingtonba, csütörtökön részt vett a hagyományos nemzeti imareggelin, George W. Bush elnök és Richard Cheney alelnök jelenlétében. (MTI)

Lázadókra vadásznak Irakban

A választásokon való részvételtől terrorfenyegetéssel megfélemlített iraki lakosok a közép-iraki al-Mudiríjában fegyvert ragadtak, és az őket megtámadó felkelők közül ötöt lelőttek – közölte csütörtökön a helyi rendőrség. A Bagdadtól délre fekvő, a ‘halál háromszögének’ nevezett térségben a felkelők fenyegetései nagy tömegeket tartottak távol a vasárnapi választásokon való részvételtől. (MTI)

Támogatják a Szülőföld-programot

Messzemenően támogatja a Szülőföld-program gazdasági csomagjának elképzeléseit Takács Csaba, a Romániai Magyar Demokrata szövetség ügyvezető elnöke, annak ellenére, hogy még nem ismeri a program megvalósíthatóságának lehetőségeit – olvasható a Szabadság csütörtöki számában. Takács a kolozsvári napilapnak beszámolt arról a budapesti szakértői tanácskozásról, amelyen a magyar kormány által meghirdetett Szülőföld-programról, az útlevél- és vízumkibocsátás kérdéseiről, az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségéről folytattak eszmecserét a magyar kormány képviselői a határon túli magyar szervezetek vezetőivel. (MTI)

Bírálják az ENSZ-t

Az ENSZ iraki olajat-élelmiszerért programjának ügyében vizsgálódó független bizottság elnöke szerint jelentésük élesen bírálja a világszervezetet és a programot Irakban irányító ENSZ-tisztviselőket. ‘Azt találtuk, hogy a beszerzési folyamat rossz volt, nem tett eleget a korrektség és az elszámolási kötelezettség biztosítására előírt szervezési szabályoknak’ – írja Paul Volcker, az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed volt elnöke a Wall Street Journal csütörtökön megjelenő számában. (MTI)

Maszhadov tűzszünetet hirdetett

Internetes sajtóértesülések szerint tűzszünetet hirdetett februárra a csecsen felkelők vezére. A Kavkazcenter elnevezésű, lázadókhoz közelálló hírportál közölte: Aszlan Maszhadov egyhónapos fegyvernyugvást rendelt el ‘jószándéka jeleként’. Alu Alhanov Kreml-hű csecsen elnök hírverési trükknek nevezte és elutasította a szeparatista vezető nyilatkozatát. Samil Bászájev, az orosz kormány által leginkább keresett csecsen szeparatista gerillavezér a tömegmészárlásba torkollt beszlani iskolafoglaláshoz hasonló, újabb akciókat tervez. Bászájev a brit Channel 4 kereskedelmi tévé csütörtök esti hírmagazinjának adott interjúban – első ízben – gyakorlatilag magára vállalta a több mint 300 gyermek halálával járó észak-oszétiai akciót. (Népszava)

CopyRight Népszava

Comments are closed.