NOL

Nyomoznak Charles Zentai ügyében

Munkatársunktól, 2005. február 2. 00:00

Nyomozást rendelt el a katonai ügyészség Charles Zentai, Ausztráliában élő, feltételezett náci háborús bűnös ellen – erről Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője tájékoztatott kedden. A magyar származású, Ausztráliában élő férfit a Simon Wiesenthal Központ azzal gyanúsítja, hogy 1944-ben részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. Mivel Ausztráliának van Magyarországgal kiadatási egyezménye, Charles Zentait kihallgathatja gyanúsítottként a katonai ügyészség. (MTI)

Polt eleget tett

Az Országgyűlés mentelmi bizottságából alakult vagyonvizsgáló bizottság szerint a vadásztrófeái ügyében a legfőbb ügyész eleget tett vagyonnyilatkozati kötelezettségének, így a testület megszüntette ellene az eljárást – közölte Géczi József Alajos szocialista bizottsági elnök. Hozzátette: döntésüket a trófeavizsgáló bizottság véleményére alapozták, amely szerint Polt Péter vadászaton szerzett trófeáinak forgalmi értéke nem haladja meg a 330 ezer forintos határt. amely feletti értéket már kötelező feltüntetni a vagyonnyilatkozatban. (MTI)

Felmentették a nógrádi rendőrfőkapitányt

Felmentette a belügyminiszter a Nógrád megyei rendőrfőkapitányt; Havasi Zoltán dandártábornok a jövőben diplomáciai pályán szeretne dolgozni. Lamperth Mónika a szolgálat terén nyújtott kimagasló érdemei elismerése mellett Havasi Zoltánt rendelkezési állományba helyezte. A belügyminiszter Dávid Gyula ezredest, a főkapitány eddigi bűnügyi helyettesét bízta meg a főkapitányság vezetésével. (MTI)

Sportközpont Hódmezővásárhelyen

Ifjúsági sport- és szabadidőközpontot kíván létesíteni Hódmezővásárhely – közölte Lázár János polgármester. A 400 négyzetméter alapterületű épület 100 millió forintba kerülne, ezért a város pályázati pénzeket keres, hogy a komplexum az ősszel elkészüljön. (MTI)

JELES a katasztrófavédelemnek

Lamperth Mónika belügyminiszter kiválóra értékelte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) elmúlt évi munkáját. Az idei esztendő legfontosabb prioritásaként határozta meg, hogy tovább folytatódjon az a program, amelynek eredményeként majd az ország bármely területére 15-20 percen belül kiérnek a tűzoltók. (MTI)

Német adomány magyar kórházaknak

A budapesti Szent István kórház és a balassagyarmati kórház részére adományoz felszereléseket a német hadsereg, a magyarországi székhelyű Habsburg Eilika Alapítvány kezdeményezésére. A szállítmány kedd délután érkezett volna a Szent István kórházba, azonban a teherautó a havazás miatt Németországban, illetve Ausztriában is várakozásra kényszerült, így várhatóan csak szerdán vehetik át az eszközöket. A szállítmány egyebek között tolókocsikat, mobil ágyakat, WC-székeket, mankókat és lélegeztetőgépet tartalmaz. (MTI)

Kongresszust tart a Munkáspárt

Június negyedikére összehívta a Munkáspárt 21. kongresszusát a párt központi bizottsága. ‘A tanácskozás célja a választási program fő irányainak meghatározása, és várhatóan itt mutatkoznak be képviselőjelöltjeink is’ – közölte Thürmer Gyula elnök. Hozzátette: noha nem zárják ki az együttműködést civil tömörülésekkel és szakszervezetekkel, az országgyűlési választáson önállóan indulnak. (MTI)

Bősi gyorsítás

Magyarország egyetért a bősi háttértárgyalásokhoz tavaly kijelölt szakértői munkacsoportok mandátumának gyorsított elfogadásával – derül ki Erdey György kormánymeghatalmazottnak a szlovák félhez intézett leveléből. A hágai nemzetközi bíróság ítéletének végrehajtását célzó tárgyalások tavaly áprilisban indultak újra, s a szakértői csoportok felhatalmazása meggyorsíthatná a folyamatot. Erdey szerint így reális az esély, hogy a két ország az EU normáival is összhangban álló megoldást talál a problémákra. (H. M.)

Kompromisszumos javaslat a 10-es útról

A térség polgármesterei azt kérik a Levegő Munkacsoporttól és a Piliscsabáért Egyesülettől, hogy a két szervezet vonja vissza a 10-es úttal párhuzamosan építendő útvonal környezetvédelmi engedélyét megtámadó keresetét. Mint egy tegnapi budapesti fórumon elhangzott, a zöldek tegnap egy kompromisszumos javaslatot tartalmazó levelet küldtek a polgármestereknek, amelyben kifejtik: amennyiben a térség lakossága – az alternatív közlekedésfejlesztési elképzelések ismeretében – többségi álláspontként ezt kéri, haladéktalanul visszavonják a keresetet. Ehhez azonban nélkülözhetetlennek tartják az érdemi társadalmi vitát a lehetséges fejlesztésekről. (H. M.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.