NOL

Megöltek egy hattagú magyar családot Horgoson Munkatársunktól, 2005. február 2. 00:00

Meggyilkoltak egy hattagú családot a magyar határnál fekvő, többségben magyarok lakta észak-bácskai Horgoson. A gyilkosság hat-hét napja történhetett, de a hatóságok csak kedden szereztek róla tudomást, miután az egyik családtag – a nagyapa – kerestetni kezdte két unokáját, mert napok óta nem jártak iskolába. A rendőrség a házban rátalált a hat holttestre. Az áldozatok gyümölcstermesztéssel foglalkozó család tagjai. A magyar nemzetiségű család kiirtásának állítólag ‘nincs etnikai indíttatása’, legalábbis az eddigiek szerint, a brutális bűntény a család üzleti tevékenységével hozható öszszefüggésbe. (MTI)

Afganisztán: mi jön az ópium után?

Afganisztánban visszaüthet a mákültetvények kiirtása, ha nincs helyettük más kenyérkereseti lehetőség: a gazdaság felborul, a kábítószerbárók meggazdagszanak – figyelmeztettek kedden az országban tevékenykedő nem kormányzati szervezetek. Az afganisztáni ópiumtermelés közel rekordszintre emelkedett azóta, hogy az amerikaiak vezette koalíció elsöpörte a tálib kormányzatot. Az ENSZ szerint immár a kábítószerből származó bevétel teszi ki az afgán gazdaság 60 százalékát, vagyis az ország jó úton halad afelé, hogy ‘kábítószerállam’ váljék belőle. (MTI)

Szigorítások a szlovákiai határátkelőkön

Megszigorították az ellenőrzéseket a Szlovákiába vezető határátkelőkön George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök feb-ruár utolsó hetében esedékes csúcstalálkozója miatt. Február elsejétől minden belépőhelyen, így a repülőtereken is alaposabb ellenőrzésre kell számítaniuk a Szlovákiába érkező külföldieknek – közölte kedden a szlovák belügyminisztérium. Az országba belépő idegeneket, azok úti okmányait, gépjárműveiket a rendőrség alaposabban szemrevételezi, hogy kiszűrje a kockázatot jelentő személyek, fegyverek, robbanóanyagok beszivárgását az országba. (MTI)

Wallenberg-napok Izraelben

Megemlékezéssorozat kezdődött kedden Izraelben Raoul Wallenberg svéd diplomatáról, aki magyarországi zsidók tízezreit mentette meg a második világháborúban a náci koncentrációs táborokba való elhurcolástól. Tegnap este a parlament tartott hivatalos emlékünnepséget. ‘Raoul Wallenberg tízezreket mentett meg, megmutatta, hogy még a legsötétebb időkben is lehet cselekedni, életeket menteni’ – mondta a parlamenti emlékünnepségen Natan Saranszki, a diaszpóra ügyeiben illetékes tárca nélküli miniszter, az ünnepségek fő szervezője. (MTI)

Clinton lesz a cunami világmegbízottja

Bill Clinton volt amerikai elnököt szeretné kinevezni Kofi Annan ENSZ-főtitkár a délkelet-ázsiai szökőár utáni újjáépítés ügyében illetékes különleges megbízott posztjára. Értesülések szerint a politikus, aki idősebb George Bushsal, a jelenlegi elnök édesapjával együtt máris vezető szerepet vállalt az adománygyűjtésben az Egyesült Államokban – elfogadta a megbízást. Feladata az lenne, hogy fenntartsa a világ segítő figyelmét az újjáépítés feladatára. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére *

Comments are closed.