NOL

Izrael kivonul JerikóbólNépszabadság Online, 2005. február 3. 14:41

Az izraeli kabinet vezető miniszterei jóváhagyták kilencszáz palesztin fogoly szabadon bocsátását, valamint azt, hogy napokon belül kivonják az izraeli csapatokat Jerikóból.

A nemzetbiztonsági kabinet négyórás csütörtöki ülésén fogadta el az intézkedéseket, amelyek célja a bizalom erősítése a jövő heti sarm-es-sejki regionális csúcstalálkozó előtt.

A miniszterek megállapodása alapján 500 palesztin foglyot rögtön a jövő heti csúcs után elengednek, míg 400 három hónap alatt nyeri vissza szabadságát. Az ülésről nyilatkozó egyik kormánytag szerint olyan palesztinokat engednek szabadon, ‘akiknek kezéhez nem tapad izraeli vér’, vagyis nem vettek részt izraeli életet követelő erőszakcselekményben.

Jerikó az első az öt palesztin város között, amelyekből az elkövetkező hetekben kivonul az izraeli hadsereg. A nemzetbiztonsági kabinet jóváhagyta azt is, hogy izraeli-palesztin vegyes bizottság alakuljon a palesztin menekültek sorsáról való döntés céljából.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felszólította Izraelt csütörtökön Rámalláhban, hogy hivatalosan is hirdessen tűzszünetet. Abbász szerint a palesztinok ezt már megtették, most Izraelen a sor. A palesztin vezető nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a palesztin szervezetek miként hirdettek fegyvernyugvást. Több szélsőséges palesztin csoport megígérte, hogy leállítja az izraeli célpontok elleni támadásokat, de hogy milyen időhatárok között, azt nem rögzítették.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.