Magyar Hírlap

www.magyarhirlap.hu

Külföld 2005-02-02

Hónapokig is tarthat a Zentai

elleni bizonyítékok gyűjtése

A Budapesti Katonai Ügyészség

A Budapesti Katonai Ügyészség is megkezdi mindazon okiratok begyűjtését és ellenőrzését, amelyek alátámaszthatják az Ausztráliában élő Charles Zentai esetleges háborús bűnösségét.

Ács Tibor őrnagy, az ügyészség szóvivője úgy vélte, hónapokig is eltarthat, amíg elegendő bizonyíték gyűlik össze ahhoz, hogy vádat emeljenek a 86 éves férfi ellen. Határidő nem köti az ügyészeket. Az első lépésként megadott két hónapos nyomozati idő többször is meghosszabbítható.

Mint arról lapunkban is írtunk, történelmi dokumentumok szerint Zentai hadapród őrmesterként főnökével 1944 őszén Budapesten gyakorta razziázott, zsidókat kutatott, bár ez nem is lett volna kötelessége. Akiket elfogtak, megverték, megkínozták, sokan bele is haltak a bántalmazásba. Egyes adatok szerint Zentai személyesen részt vett a tizennyolc éves Balázs Péter meggyilkolásában.

Balázs Péter ügyvéd édesapja a háborút követően évekig gyűjtötte a bizonyítékokat Zentai ellen. Többoldalnyi tanúvallomást és periratot szerzett be a népbíróságokról, köztük Zentai ellen kiadott elfogatóparancsot is.

Ács elmondta, Zentai csak akkortól tekinthető gyanúsítottnak, ha ezt a magyar hatóságok közölték vele. Ám amíg erről nem győződtek meg, nem kezdeményezik a vélt bűnös kiadatását sem. Az elkövetkezendő hónapokban tanúkat hallgatnak meg, ha szükséges, szakértőt rendelnek ki, s persze igyekeznek a fellelhető írásos dokumentumokat is beszerezni. Mindezeket értékelve döntenek arról, hogy ez elegendő-e Zentai bűnösségének megállapításához. Ha igen, kérni fogják kiadatását.

gz

©

Comments are closed.