Magyar Rádió

Hírösszefoglaló, 2005. február 3., 9 óra

2005. február 3., csütörtök 8:58

475692 olvasás

Megkezdődött a négypárti

Az Országházban megkezdődött a miniszterelnök és a négy parlamenti párt találkozója. A politikusok az Unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséhez kapcsolódó magyar Nemzeti Fejlesztési Terv koncepciójáról egyeztetnek. A beszélgetés elején Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy konkrétan Magyarország következő 20-30 évét meghatározó kérdésekről tárgyaljanak. A találkozón részt vesz Baráth Etele uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Kóka János gazdasági miniszter és Göncz Kinga, szociális ügyekért felelős miniszter is. A Fideszt képviselő Orbán Viktor pártelnök szerette volna bevinni szakértői csoportját, amelynek tagja Navracsics Tibor, Schmitt Pál, Nógrádi Zoltán és Pelczné Gál Ildikó, ám ők nem kaptak meghívót a tanácskozásra.

Bush értékelte a világot

Az amerikai elnök szerint elérhető közelségbe került egy olyan független palesztin állam létrehozása, amely békében él majd Izraellel. George Bush az Unió állapotát értékelő hagyományos beszédében kijelentette azt is, hogy az Egyesült Államok nem határozza meg előre, mikor vonja ki csapatait Irakból, mert az csak felbátorítaná a terroristákat. Az amerikai törvényhozásban mondott beszédében az elnök demokratikus reformokra bíztatta a Washington szövetségesének számító Egyiptom és Szaúd-Arábia kormányát. Szíriát és Iránt viszont azzal vádolta, hogy támogatják a nemzetközi terrorizmust.

Meghalt a grúz miniszterelnök

Zurab Zvaniát egyik barátjának tbiliszi lakásában találták holtan, valószínűleg gázmérgezés áldozata lett. A politikus egykor Sevarnadze elnök szövetségese volt, majd átpártolt annak riválisához, Mihail Szaakasvilihez.

Allávi: Leverjük a felkelőket

Irak ideiglenes kormányfője szerint a választások sikere csapást mért a felkelőkre, és hónapokon belül leverik őket. Ijád Allávi az iraki televízióban utalt rá, hogy a szavazás óta jelentősen csökkent a támadások száma. Előzőleg a szunniták legfőbb vallási vezetői közölték: a választások nyomán alakuló új kormány csak korlátozott jogkörű lehet, mert sokan bojkottálták a szavazást.

Jobban van a pápa

Még néhány napig kórházban ápolják az influenzás pápát, akinek már javult az állapota. A katolikus egyházfőt kedden légzési nehézségekkel vitték a Vatikán közelében álló Gemelli klinikára. A 84 éves pápa lemondta a hónap elejére tervezett programjait, de betegen is folytatta munkáját. II. János Pál új püspököket és bíborosokat nevezett ki a vatikáni bizottságba, köztük két olyat is, akit a 84 éves katolikus egyházfő lehetséges utódaként tartanak számon.

Üzleti vita állt a lövöldözés mögött

A rendőrség szerint egyedül volt az a férfi, aki szerdán délután Budapest belvárosában meglőtt két férfit, majd önként feladta magát. Korábbi hírek arról szóltak, hogy ketten ültek abban az autóban, amelyből rálőttek a két áldozatra. A tettes a kihallgatáson azt mondta, hogy üzleti, elszámolási vita miatt csak rá akart ijeszteni a két férfira, akiket súlyos sérüléssel vittek kórházba. Szerkesztőségünk értesülése szerint mindkettőjüket megoperálták, és állapotuk javult, a rendőrség reményei szerint csütörtökön ki is tudják hallgatni őket.

MR

Comments are closed.