NOL

Hírek rövidenMunkatársunktól, 2005. február 3. 00:00

 

Több pénz iskolatejre

Kibővül az iskolatej-program – jelentette be a kormány tegnapi ülését követően a kormányszóvivő. László Boglár elmondta: a tavalyi 800 millió forinthoz képest 2005-ben 1,9 milliárd forintot költenek erre a célra. Több önkormányzat kap támogatást, valamint a gyógypedagógiai, illetve az integrált, sajátos képzésben részesülők esetében százszázalékos lesz a programhoz nyújtott állami támogatás. (MTI)

Átvállalt járatköltségek

A kormány átvállalja annak a két Malév-járatnak a költségeit, amelyek a cunami sújtotta térségben tartózkodó turistákat szállította haza – hangzott el a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. A 34,5 millió forint mellett legfeljebb ötmillió forint összeghatárig megtérítik az irodák számlával és bizonylattal igazolt, az evakuáláshoz kapcsolódó utazási költségeit. (MTI)

„Durva támadások érték a bírákat”

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) javaslata alapján a bírósági szervezetet érintő, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat veszélyeztető megnyilvánulások esetén a törvény perlési jogosultsággal ruházná fel a testület elnökét – közölte Lomnici Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján. Azért került napirendre ez a téma, mert az utóbbi időben durva támadások érték a bírákat, a bíróságokat – jegyezte meg a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke, aki szerint „ezek a támadások a szólásszabadság határát bőven túllépik”. (MTI)

Zentairól tárgyaltak

Az ügyészségen tárgyalt a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Efraim Zuroff az Ausztráliában élő, magyar származású feltételezett háborús bűnös, Charles Zentai (Zentai Károly) ügyében érkezett Magyarországra. A Simon Wiesenthal Központ azzal gyanúsítja Zentait, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. Zentai korábban a sajtóban visszautasította a gyanúsítást. A Budapesti Katonai Ügyészség a napokban háborús bűntett miatt elrendelte a nyomozást Zentai Károly ügyében. (MTI)

Pokorni független szakértők bevonását kéri

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerdán felszólította a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, utasítsák az ÁPV Rt. vezetőit, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjának vizsgálatába vonjanak be független szakértőket. Az MSZP szerint az ellenzéki párt által az ügyben kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságban lehetőség lesz független szakértők meghallgatására. (MTI)

Tovább nyomoznak Szász ügyében

Elutasította a rendőrség Szász Károly ügyvédjének, Futó Barnabásnak a nyomozás elévülés miatti megszüntetésére vonatkozó indítványát. Mint ismeretes, a Nemzeti Nyomozó Iroda ez év január 17-én gyanúsította meg Szász Károlyt okirat-hamisítással a PSZÁF-nál kötött megbízási szerződések miatt. (MTI)

Egészségügyi átszervezés

Az egészségügyi tárca megszünteti az Országos Bőr- és Nemi Kórtani Intézetet; az adatgyűjtés és -kezelés, illetve az országos hálózat működtetésének feladatát a tisztiorvosi szolgálat járványügyi központja fogja ellátni – jelentette be szerdán Kereszty Éva, a minisztérium főcsoportfőnöke. (MTI)

A román ombudsman Verespatakról

Ioan Muraru román ombudsman – magyar kollégája, Lenkovics Barnabás megkeresésére – vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Verespatakra tervezett aranybánya sérti-e az egészséges környezethez való jogot. (H. M.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.