RTL Klub

2005-02-03 17:53

Gyerekeket is megkínzott Zentai?

Más bűntetteket is elkövetett az Ausztráliában élő feltételezett háborús bűnös, Charles Zentai – állítják a nácivadászok. A most 86 éves férfit a Simon Wiesenthal Központ azért jelentette fel, mert 1944-ben két társával feltehetően megölt egy zsidó fiatalembert Budapesten.

A nácivadászatra specializálódott Simon Wiesenthal Központ szerint Charles Zentai, azaz Zentai Károly más bűntetteket is elkövetett a háború alatt. Azt állítják, hogy Péter Balázs meggyilkolásán kívül az is bizonyítható, hogy Zentai két társával együtt rendszeresen zsidókat – nem egyszer gyerekeket – rabolt el az utcán, akiket aztán megkínoztak.

„Az elfogottakat az Aréna utcai katonai épületekbe vitték, ahol rendszeresen verték és kínozták őket” – mondta Efraim Zuroff, a központ igazgatója.

A Zentai-üggyel kapcsolatban Zuroff szerdán 11 újabb tanú nevét adta át az igazságügyi tárca és a katonai ügyészség képviselőinek. A nácivadászok azt szeretnék, ha Zentait Magyarországon állítanák bíróság elé. Zentai ügyében a magyar katonai ügyészség nyomoz, de a férfi háborús múltját az ausztrál hatóságok is vizsgálják.

A háborús bűnösök felkutatására indított nemzetközi akcióban Magyarországról a központ összesen hét bejelentést kapott, azonban csak a Zentai-ügyben indult nyomozás. Három esetben nem találtak elég bizonyítékot, hárman pedig már meghaltak.

Comments are closed.