NOL

Bush az unió helyzetérőlNépszabadság Online, 2005. február 3. 08:00

Az emberi szabadságnak a zsarnokságon és a gyűlöleten felülkerekedő erejét méltatta csütörtökre virradóra az unió helyzetéről elhangzott beszédében George Bush amerikai elnök, aki a demokrácia előmozdítását ígérte a Közel-Kelet tágabb térségében.

Az elnök a szabadság lendületes előretörésének példájaként említette az Afganisztánban, a palesztin területeken, Ukrajnában és legutóbb Irakban lezajlott választásokat, amelyeket történelmi jelentőségűnek nevezett.

Irak

Bush elnök a kongresszus tagjai, meghívott vendégek, a diplomáciai testület tagjai előtt mondott beszédében emlékeztetett rá, hogy két héttel korábbi beiktatásakor megújította az Egyesült  Államoknak a szabadság melletti, nemzedékekre szóló elkötelezettségét, amelynek most Irakban, a terrorizmus elleni küzdelem életfontosságú frontján kell kiállnia a próbát. „A  vasárnapi iraki választásokkal egy új szakasz kezdődött Irakban. Kiállunk iraki barátaink szabadsága mellett és a szabadság Irakban biztonságosabbá teszi Amerikát az elkövetkező nemzedékek számára” –  hangsúlyozta.

Bush elnök számos demokrata párti politikus követelése ellenére nem nevezte meg az amerikai csapatok kivonulásának időpontját. „Nem tűzünk ki mesterséges menetrendet, mivel az csak felbátorítaná a terroristákat, akik úgy vélnék, csak ki kell várniuk az amerikai katonák távozását” – mondta.

Amerika iraki küldetése Bush elnök szerint addig tart, ameddig teljesítik a célt, egy olyan demokratikus Irak megteremtését, amely meg tudja védeni magát és békében él szomszédjaival. Hangoztatta, hogy fokozódó erőfeszítéseket tesznek az iraki biztonsági erők  kiképzésére.

Közel-Kelet

A Közel-Keletről szólva úgy ítélte meg, hogy elérhető közelségbe került a cél, a békésen egymás mellett élő két demokratikus állam, Izrael és Palesztina megteremtése és Amerika segíteni fog ebben.

Közölte, hogy a demokrácia előmozdítása végett 350 millió dolláros összeget kér a kongresszustól a palesztin politikai, gazdasági és biztonsági reformok támogatására.

Az Egyesült Államok együtt fog működni a tágabb közel-keleti térségben barátaival a béke és a stabilitás előmozdításáért, miközben ösztönözni fogja a szabadság „magasabb szintű normáinak” az érvényesülését. Az elnök a demokratizálásra buzdította két térségbeli szövetségesét, Szaúd-Arábiát és Egyiptomot. Szavai szerint Szaúd-Arábia azzal mutathatja ki térségbeli vezető szerepét, hogy „kiterjeszti a nép szerepét jövőjének a meghatározásában”.

Szíria, Irán, Észak-Korea

Az elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy továbbra is terroristákat fogadnak be és tömegpusztító fegyverekre igyekeznek szert tenni. Bush elnök Iránt nevezte a terrorizmus legfőbb támogatójának a világon, azt is felrótta, hogy Teherán atomfegyverekre akar szert tenni, miközben megfosztja a népet a szabadságtól.

Az Egyesült Államok együttműködik európai  szövetségeseivel, hogy világosan az iráni rezsim értésére adja: fel kell számolnia urándúsító programját, le kell tennie a plutónium bármiféle újrafeldolgozásáról és be kell szüntetnie a terrorizmus támogatását. Szavait az iráni néphez intézve Bush elnök kijelentette, hogy Amerika mellettük lesz, ha kiállnak a saját szabadságukért.

Az elnök Észak-Koreáról szólva kijelentette, hogy Amerika szorosan együttműködik Dél-Koreával, Japánnal és Kínával, hogy rávegye Észak-Koreát nukleáris ambícióinak a feladására.

Nyugdíjreform

Az elnök szigorú államháztartást és a költségvetési hiány felére  csökkentését ígérte 2009-re. Büszkén említette, hogy az elmúlt évben 2,3 millió új munkahely keletkezett. Kijelentette, hogy Amerika a világ vezető gazdasági hatalma marad.

A jövendő generációk érdekében szükségesnek nevezte az állami társadalombiztosítási rendszer bölcs és hatékony reformját. Úgy vélte, Amerika egyik legfontosabb intézménye, a nemzedékek közötti bizalom jelképe a csőd felé halad, ezért meg kell menteni. Ötven éve 16 befizető tartott el egy nyugdíjast, jelenleg már csak három, és 13 év múlva a kifizetések meghaladják a befizetéseket, 2042-re pedig összeomlik a rendszer. Az  elnök azt ígérte, együtt fog működni a kongresszussal, hogy megtalálják a reform leghatékonyabb módját. Bush elnök szerint a  fiatalabb generációknak a járulék egy részét befektetési magánszámlán – egyéni nyugdíjszámlán – kellene elhelyezniük.

Iraki vendégek demonstratív jelenléte

Az elnök 50 perces magabiztos, érzelmileg fűtött beszédét  gyakran szakította meg taps, a hallgatóság egy része ilyenkor állva  ünnepelt, az iraki vendégek felmutatták a választáson a  leszavazottak azonosítására szolgáló festékkel betintázott ujjaikat.

Bush beszédében név szerint kiemelt és hősnek nevezett egy iraki ügyvédnőt, Safia Taleb al-Suhailt, aki Laura Bush jobbján ült a díszvendégek között.

Szintén név szerint szólt egy Fallúdzsában elesett amerikai katona, Byron Norwood szüleiről, akik a First Lady mögött foglaltak helyet. Janet Norwood – mint ahogy Bush beszédében kitért rá – fia halála után levelet írt neki, amelyben támogatta az Egyesült Államok iraki küldetését. A törvényhozók állva ünnepelték a két nőt, amikor a nevük említésére felálltak helyükről, majd hosszasan összeölelkeztek. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.