Népszava

Népszava Online 2005.2.310:31

Bush: jó esélyek a Közel-Keleten

Bush amerikai elnök az Unió helyzetéről elmondott szokásos év elejei beszédében rendkívül derűlátóan nyilatkozott a közel-keleti béke esélyeiről. – Közeli lehetőség van arra, hogy két független állam – az izraeli és a palesztin – egyenrangúan és békében éljen egymással.

Optimista volt Bush az iraki rendezést illetően is, bár attól tartózkodott, hogy megmondja mikor és milyen ütemben kívánja kivonni erőit a közép-keleti országból. – Ez csak a terroristák számára jelentene bátorítást – indokolta meg tartózkodását az elnök. Jónak nevezte az esélyeket az egész Közel-Kelet demokratizálására, arra buzdítva az Egyesült Államok térségbeli szövetségeseit – főként Szaúd-Arábiát és Egyiptomot -, hogy tegyenek bátrabb lépéseket ezen az úton.

Megfigyelők szerint Bush ezuttal mésékeltebb hangot ütött meg, mint eddigi hasonló beszédeiben. Bár említette a terrorizmus elleni harcot, nem arra építette fel mondanivalóját. Bírálta és a terrorizmus pártolásával vádolta meg viszont Iránt és Szíriát, az előbbinek szemére vetve nukleárisfegyver-ambícióit.

Mint ahogy az várható volt, a demokrata ellenzék hevesen bírálta Bush beszédét, elsősorban azt hiányolva belőle, hogy nem adta meg az Irakból való kivonulás menetrendjét. Az első gyors felmérések szerint azonban az amerikai lakosság többsége kedvezően fogadta a Bush által mondottakat.

Népszava online

CopyRight Népszava

Comments are closed.