NOL

Síita félhold? Hírösszefoglalónk, 2005. február 1. 00:00

Az iraki síiták valószínű választási győzelme felveti a kérdést: nem hoznak-e létre Irán síita teokratikus vezetőségével összefogva egy iszlamista államot, amely élesen ellenséges lenne a térség szunnita vezetésű államaival és Izraellel szemben – vetik fel államférfiak, politikusok, elemzők az Irakkal szomszédos, illetve hozzá közeli államokban.

Rámutatnak: az iraki síiták térnyerése kedvezhet Iránnak abban, hogy hegemóniát szerezzen a Perzsa-öböl térségében, és sakkban tartsa annak gazdag államait, olajsejkségeit, amelyek szunnita vezetés alatt állnak, de jelentős létszámú síita kisebbséggel rendelkeznek.

II. Abdalláh jordániai király nyíltan hangot adott aggályának, hogy az iraki síiták választási győzelme nyomán széles síita összefogás jöhet létre, amely Irántól Libanonig ível, és felboríthatja a térségben a szunniták és síiták között kialakult erőegyensúlyt.

Izraeli lapok elemzői is attól tartanak, hogy a győztes síiták iszlám államot teremthetnek Irakban. A liberális Haarec nagy veszélynek tartja ezt az eshetőséget, mert egy síita vezetésű iszlamista iraki állam összefoghat Iránnal, ‘Izrael első számú ellenségével’. Az angol nyelvű Jerusalem Post annak eshetőségét is felveti, hogy Irak több kisebb államra vagy önálló régióra hullhat szét az etnikai és vallási megosztottság miatt, s annak nyomán még kiszámíthatatlanabb helyzet állhat elő.

Az Európai Unió üdvözli az iraki választások vasárnapi megtartását, amit a demokrácia kiépítése felé tett nagy lépésnek tart. Egyúttal félmilliárd euróra kívánja emelni (300 ezerről) a Bagdadnak juttatott támogatást, s más, nem pénzbeni segítséget is ad: például köztisztviselők – bírák, rendőrök, vizsgálóbírók – képzésében vesz részt – jelentette brüsszeli tudósítónk, Szőcs László.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnök ‘hangsúlyos üzenetről’ beszélt, amely az egész térséget eléri.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a voksolást üdvözlő nyilatkozatában megemlítette: ‘az irakiaknak mihamarabb ki kell alakítaniuk az arra való képességüket, hogy garantálják saját biztonságukat’. Mindamellett szólt arról is, hogy az atlanti szövetség az elkövetkező hónapokban növelni fogja az országnak nyújtott támogatását.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.