RTL Klub

Neonáci propaganda

Egy rettenetes kor újjáélesztése

RTL Klub Híradó – Grawátsch Péter

2005-02-02 21:35:33

Az Európai Unióban a náci jelképek betiltását fontolgatják, a tengerentúlon azonban képtelenség ilyesmit még csak felvetni is a szólásszabadság miatt Az oregoni Salemnél, ott, ahol 1692-ben tartották minden idők leghírhedtebb boszorkányperét, néhány helybéli mégis ledöntötte a neonácik két hirdetőtábláját.

Ez a fajta propaganda azonban elszigetelt jelenség az Egyesült Államokban. Azok a neonácik, akik hatékonyak akarnak lenni, a zenét és az Internetet használják, mert célcsoportjaik a fiatalok.

„Fogadj örökbe egy utat!” A helyi önkormányzat találta ki ezt a sajátos programot, amelybe bárki beszállhat. Ingyen lehet reklámozni az út mentén, cserében a hirdetőnek gondoskodnia kell az út rendben tartásáról. Így került az út mellé a neonácik két táblája.

„Nem értem, miért sértődtek meg egyesek. Ez egyáltalán nem volt bántó” – mondja az egyik helybéli.Mások nem így gondolták, úgyhogy a múlt hétvégén, egy éjszakán megrongálták, majd ledöntötték a táblákat.

Marion megye önkormányzata korábban jóváhagyta a táblák kihelyezését, de csak aztán, hogy vitát tartott a szólásszabadságról.

„A városvezetés komoly vitákat folytatott arról, hogy mi a szerepünk, mi a kötelességünk ebben az ügyben, milyen érzéseket váltanak ki a közösségből a náci jelképek, és arról is, hogy meg kell őriznünk az alkotmányosságot” – mondja egy másik helybéli.

A városvezetés arra a következtetésre jutott, hogy elvesztenék a pert, ha megtagadnák a náciktól az engedélyt. Mert Amerikában vannak, és a szólásszabadság megilleti még a nácikat is, akikről legfeljebb csak az FBI tudja, hogy hányan vannak az Egyesült Államokban. Nem rejtőznek, nem titkolják ideológiájukat, amely még 60 évvel a népirtás után is a faji tisztaságot és a felsőbbrendűséget hirdeti.

Ez Minnesota 2005-ben, nem München az 1930-as években. Íme egy új nemzedék, méghozzá amerikai nemzedék. Imádják a náci jelképeket, és a heavy metált.

A minnesotai Szent Paul külvárosából jött az egykori szélhámos Byron Calvert, igazi nevén Bryant Cecchini. Küldetésnek és jó üzletnek látta a gyűlöletzenét, vagy ahogy ő mondja, a „fehér erő” zenéjét. Amit eladnak, az egy CD, rajta a német Panzerfaust, vagyis páncélököl felirat olvasható. A szövegek dicsőítik az erőszakot, uszítanak a feketék, a spanyolajkúak, és különösen a zsidók ellen.

„A zsidóknak fizetniük kell, még egy kristályéjszakán. De hát ez rettenetes” – idéz és kommentál egy szöveget Rick Sanchez riporter. Nemcsak énekelnek nekik, Calvert meg akarja változtatni is őket zenéjével és Internetes üzeneteivel.

„Nem szórakoztatni akarjuk a rasszista kölyköket, hanem kinevelni. Igen rasszista vagyok, és azt gondolom, hogy a világ jobb hely lenne, ha még több ilyen lenne, mint én ” – mondta Calvert.

Calvert azt állítja, hogy a Panzefaust-ből fiatalok tízezrei kaptak bemutató példányt. És hallgathattak belőle olyan együtteseket, mint a Gyűlöletgép vagy a Terrorfiúk.

„Ez egy üzleti stratégia, úgy értem, ez semmiben nem különbözik azoktól a cégektől, amelyek mintákat küldenek szét.

Az egyik nyugat-virginiai iskola igazgatóját érdekelte, amikor meglátta, hogy két férfi osztogatja a CD-ket a diákoknak.

„Nem méltányoljuk azokat az idegenek, akik azért jönnek hozzánk, hogy 10-14 éves gyerekekből hasznot húzzanak a gyűlölet propagandával” – mondja Jeff Nelson, a Madison középiskola igazgatója.

De pontosan ezt akarja a Panzerfaust-tal. Calvert, akit emberei felhívtak mobilon, amikor az igazgató megpróbálta leállítani a CD-k osztogatását. Calvertet trágár szavakkal oktatta ki az igazgatót. Az egészet felvette, és a szöveget még fel is tette a web-stite-jára.

„Magának tetszene, ha a saját gyerekei kapnának ilyen üzeneteket” – kérdezte az igazgató.

„Ha együtt kell élnem hottentottákkal és homoszexuálisokkal, akkor magának is el kell viselnie a fehér lázadó kölyköket és a fehér árja zenét” – közli erre Calvert.

Calvert szerint sok CD-t szét tudtak osztani az iskolaudvaron. Azt persze nem tudni, hogy hány újnáci fiatalt sikerül, az ő szavaival, kinevelniük ezzel a zenével. Calvert legközelebbi hívei, akik egytől egyig fiatalok, alagsori helységekben szoktak összejönni. Köröttük annak a rettenetes kornak a hangjai és képei, amelyet vissza akarnak ho

Comments are closed.