NOL

Lassan csorgó adományok Az arab országok késve reagáltak a cunamira D. A., 2005. február 1. 00:00

Élő lánc Jersey szigetén: ‘Egymás mellett’ Kép: FOTÓ: MTI/EPA/PA/JERSEY EVENING POST – MATTHEW HOTTON Az iskolás gyerekek az államtól kapott napi zsebpénzüket, a sűrűn elfátyolozott nők pedig arany ékszereiket adták oda azon a félnapos televíziós show keretében, amely során Szaúd-Arábiában több mint 82 millió dollárt gyűjtöttek össze a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak számára. A jótékonysági akció egyben alkalmat adott azon vádak ‘elfojtására’, miszerint az öböl menti gazdag országok – a Nyugattal összehasonlítva – meglehetősen közönyösnek bizonyultak hittestvéreik iránt. A december végi katasztrófa áldozatainak mintegy kétharmada muzulmán volt.

Az öböl menti országok meglehetősen lassan reagáltak: A tízmilliárd dolláros költségvetési többlettel rendelkező Kuvait kezdetben csak egymillió dollárt ajánlott fel, amit az idő múlásával százmillióra növelt. Hasonló utat jártak be a szaúdiak is: tízmillióról indulva 130 millióra jutottak el. Az al-Kabasz című kuvaiti lap szerint a kezdeti visszafogottság jól kifejezte azt, hogy a kuvaitiak semmibe veszik az országban dolgozó több ezer ázsiait. A kőolaj-bevételekből élő öböl menti államokban munkát vállaló 12 millió külföldi döntő része Ázsiából származik.

Algéria, Bahrein vagy Líbia mindössze kétmillió dollárt ajánlott fel, más arab országok – köztük Egyiptom vagy Szíria – több repülőt megtöltő segélyt küldött a térségbe – írta a The Christian Science Monitor. Ugyanakkor a cunami által leginkább sújtott és a világ legnagyobb muzulmán országának számító Indonéziában sokan csalódottak az arab országokban – A Nyugat gyorsan reagált, az arab világ meglehetősen lassan – idézte az amerikai magazin az indonéz Állami Iszlám Egyetem rektorát.

Az arab országok kezdeti lassúságával éles kontrasztban áll Izrael, amely katasztrófavédelmi, illetve igazságügyi orvos szakértői csapatokat küldött a térségbe. A Saron-kormány több mint száz tonna segélyszállítmányt is küldött Indonéziának.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére *

Comments are closed.