Figyelő

Drágán is olcsók a bankpapírok

2005. február 2.

Zékány András

Egyre több hazai bankpapírt leminősítenek az elemzők, közben januárban is folytatódott az OTP és az FHB tavalyi hegymászása. Ha jönnek friss pénzek, akkor nem lesz baj: a régióban még mindig olcsók vagyunk.

hirdetés

Cikk küldése e-mailben

Nyomtatóbarát verzió

Ön mit szól hozzá? Amennyiben valaki a magyar bankszektor két, tőzsdén is jegyzett szereplőjére gondol, akkor valószínűleg ragyogó emlékek jutnak eszébe a múlt évről. Szimpla OTP-s és FHB-s betétesként talán kisebb nosztalgiája támad, de ha részvénybefektető volt, akkor nagyon piros betűvel van írva emlékezetében a 2004-es év.

Az OTP Bank kurzusa 1996-os tőzsdei debütálása óta minden egyes évben emelkedéssel zárt, és tavaly egyenesen több mint kétszeresére nőtt az árfolyama. Mostanra pedig áttörte a 6000 forintos határt, ez a hajdani 125 forintos kibocsátási árfolyam 50-szerese. Az FHB ugyan rövidebb múltra tekint vissza, hiszen csak 2003 novemberében vezették be a piacra, de tavaly megháromszorozta az árát, és mostanra a 4300 forintos kibocsátási árfolyamhoz képest pontosan 10 ezer forintot tett hozzá minden kedves befektetője vagyonához.

Romló minősítések

Eddig vakon lehetett bízni a banki papírokban, de most egyre több elemző minősíti le az OTP és az FHB-részvényeket vételről tartásra, illetve az FHB esetében az első eladási ajánlások is megjelentek. Legutóbb a Takarékbank elemzője fogalmazott úgy, hogy az FHB árfolyamának a 12 000 és a 12 500 forint közötti sávban kellene lennie, tehát érdemes a papíroktól megszabadulni. A héten az ING Bank is leminősítette mind a két papírt tartásra, az OTP 12 hónapos célárfolyamát 6221 forintban, míg az FHB célárfolyamát

14 300 forintban meghatározva. De minden elemzés felhívja a figyelmet egy kulcsfontosságú dologra: hiába látszanak a magyar bankpapírok enyhén túlértékeltnek, nemzetközi összehasonlításban még mindig olcsónak számítanak.Alulértékelve

A tavalyi hatalmas tőzsdei száguldás, ami a BUX-ot 57 százalékkal repítette feljebb, a nemzetközi tőkebeáramlásnak volt köszönhető, ezért a regionális összehasonlításnak kiemelt szerepe van. Amikor ugyanis a New York-i vagy londoni befektető arról dönt, hogy a bankszektoron belül mibe fektessen, akkor a legolcsóbb papírokat fogja választani. E fő döntési kritérium alapján pedig általában jól jönnerk ki a magyar részvények. Ezt a januári teljesítmények is tükrözik, hiszen a két magyar papír 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, miközben például a lengyelek küszködnek, hogy legalább ne essenek.

A bankok értékelésének van két gyakori, összehasonlításra is alkalmas módszere. Az egyik esetben összevetjük az árfolyam/könyv szerinti értéket (P/BV) a saját tőkére vetített megtérüléssel (ROE). Ebből az derül ki, hogy az egész régió két messze legprofitábilisabb bankja a két magyar. Ezzel szemben nem az ő P/BV mutatójuk a legmagasabb. Amíg például az OTP csak háromszor annyit ér, mint a saját tőkéje, addig a két román bank, a Banca Transilvania és a BRD négyszeres P/BV-n forog.

Összehasonlíthatjuk a népszerű árfolyam/nyereség (P/E) mutatót is a profitnövekedési potenciállal. Az OTP és az FHB 2005-ös P/E-je is 11 körül van. Ezzel szemben a lengyel átlag 13,5, miközben a lengyel bankok várható profitnövekedése (17 százalék) csak alig haladja meg a magyar bankok növekedési potenciálját (15 százalék). A két magyar bank alulértékeltsége az egy szem cseh Komercni Bankával szemben is szembetűnő. Hiába várnak az elemzők csak 7 százalékos növekedést a cseh banktól, a P/E-je mégis 13,4.

Inkább magyart, mint lengyelt

Amennyiben tágabb körben vizsgálódunk, akkor is hasonló következtetésekre jutunk. A magyar bankok olcsóbbak a többieknél. Az ING a hat lengyel bank közül négyet tartásra, egyet-egyet pedig vételre, illetve eladásra javasol, de összességében nem lát növekedési potenciált a részvényárfolyamban. Inkább a török és izraeli bankok lehetnek olcsóbbak, de azok a befektetők, akik a visegrádi országokban néznek körül, a magyar bankokat fogják választani.

A fenti megállapításoknak az a konklúziója, hogy a két magyar bank árfolyam-növekedési kilátásai ugyan mérsékeltek, de abban az esetben, ha folytatódik a tőkebeáramlás a régióban befektető befektetési alapokhoz, akkor ezek a részvények kedvezményezettek lesznek. Azok a befektetők pedig, akik a magyar vagy lengyel bankpapírok között ingadoztak, az említett elemzésekből kiindulva vélhetően jobban teszik, ha a hazai papírokat preferálják.

Kapcsolódó témák az archívumból:

A külföldiek továbbra is veszik az OTP-t

Az OTP a legjövedelmezőbb bank Európában

Melyik részvényt szeressük?

Tőzsdei bravúrok – az év legjobbjai

Kétszeresére nőtt az FHB eredménye

Kapcsolódó cégek

FHB Rt.

ING Bank Rt.

OTP Bank Rt.

Takarékbank Rt.

Comments are closed.