Magyar Hírlap

www.magyarhirlap.hu

Belföld 2005-01-30

Bácskai Tamás beismerte ügynökmúltját

Bácskai Tamás közgazdász, neves kutató a távirati irodának elismerte, hogy jelentett az ötvenes évek végén az állambiztonsági szerveknek

Bácskai Tamás közgazdász, neves kutató a távirati irodának elismerte, hogy jelentett az ötvenes évek végén az állambiztonsági szerveknek. A Magyar Nemzet szombati számában azt írta, Bácskai 1956 és 1961 között együttműködött a Kádár-éra titkosszolgálatával. Ez idő alatt nemcsak kollégáiról, hanem családtagjairól és azok barátairól is rendszeresen jelentett. A történteket Bácskai azzal indokolta: az 1956. október 23-i tüntetésen és annak előkészületei során radikálisan jobboldali műegyetemi környezetbe került. Mint mondta, ott olyan erőteljes antiszemita jelszavak voltak, hogy arra a következtetésre jutott, hogy meg kell őrizni azt, ami van, mert életveszélyes helyzet alakul ki zsidók számára. Hozzátette azt is, hogy kiszolgáltatott helyzetben találta magát, mert húga a forradalom után Romániába került fogságba. Gyáva volt – mondta a közgazdász, hozzátéve: akkoriban azt hitte, hogy a rendszer reformálható.

Egy feladó nélkül a Népszabadsághoz érkezett dokumentum-fénymásolat szerint a Krakus Péter fedőnevű ügynök polgári neve Szita Károly, akinek adatai megegyeznek Szita Károly kaposvári polgármester születési és egyéb adataival. Krakus a papír szerint 1980 és 1989 között titkos megbízottként szolgált. A foglalkoztatási vonala katonai objektumok védelme volt. A dokumentumról nemzetbiztonsági szakemberek azt állították, hogy az annak a kartonnak a fénymásolata, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában nemrég Szita Károly rendelkezésére bocsátottak. Szita állítólagos beszervezéséről ez év elején írt az Index. Szita azonban tagadta a vádakat, azt követően is, miután betekintést nyert a történeti levéltárban a személyére vonatkozó iratokba.

MH

©

Comments are closed.