Népszava

Megannyi összeesküvés-elmélet látott napvilágot a december végi szökőár után. Sokak szerint nem a kifürkészhetetlen természet, hanem az agyafúrt ember áll a tragédia mögött. Egyesek szerint föld alatti robbantás vezetett a katasztrófához. Mások ugyanakkor úgy vélik, Allah figyelmeztette az emberiséget arra, hogy rossz úton halad.

Ha nagy figyelmet keltő esemény történik a világban, biztosra vehetjük: a ‘jól értesültek’ pontosan tudják, mi miért történt. A tamáskodók nem hisznek a saját szemüknek, az események mögött valamiféle titkot sejtenek. Az összeesküvés-elméletek kitervelői elsősorban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás-sorozat idején voltak elemükben: azt bizonygatták, hogy a mintegy háromezer ember életét kioltó akció mögött valójában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA állt. Ugyancsak gyakran olvasható teória, hogy az interneten terjesztett iraki lefejezéseket valójában az amerikaiak hajtják végre, s Oszama bin Laden iraki helytartója, Abu Muszab al-Zarkávi nem létező személy: a szövetségesek kitalált figurája. Személyét csak azért ötlötték ki, hogy megtestesítsék a gonoszt.

Természetesen nem lehet minden összeesküvés-elméletet egyből lesöpörni az asztalról, de túlnyomó többségüknek finoman fogalmazva nincs sok köze a valósághoz. A tavaly december 26-i szökőár után is megannyi ‘leleplezés’ látott napvilágot. Az összes elmélet felsorolása szinte reménytelen feladat lenne, ezért csak néhányat emelünk ki a szökőár-teóriák áradatából.

A Srí Lanka fővárosában, Colombóban működő Iszlám Tanulmányok Központjának vezetője, Mohamed Faizeen szerint nem is kérdés, mi okozta a közel háromszázezer ember életét kioltó cunamit: ‘Allah küldte a halálos szökőárat, mert az emberek nem voltak hajlandóak törvényei szerint élni’.

A bizonyára példás életet élő muzulmán férfi egy fényképpel próbálja alátámasztani igazát. A fotó december 26-án, tehát a tragédia napján, helyi idő szerint 10 óra 20 perckor készült. A felvételt az amerikai DigitalGlobe képszolgálatának egyik QuickBird műholdja alkotta. A kép Srí Lanka délnyugati partjainál, Kalutara városánál készült, amint a hatalmas szökőár ostromolta a szárazföldet. A hullámok – a muzulmán oktató szerint – valójában Allah arab nevét ábrázolják.

Az egyiptomi Al-Uszbua című hetilap sokkal plasztikusabban közelíti meg az eseményeket. Politikai összeesküvést sejt a háttérben. A lap egyik számában azt a költői kérdést teszi fel: ‘A szörnyűség napján bekövetkezett földrengést amerikai, izraeli és indiai atomkísérletek okozták?’. Egyértelmű választ nem ad a cikk – bizonyára igen jó fantáziával ellátott – szerzője. Igaz, némi támpontot ad a minden bizonnyal sötétben tapogatózó olvasónak: ‘ne feledjük, India nem sokkal ezelőtt a legmodernebb nukleáris technológiához jutott hozzá’.

Bizonyára sokan emlékeznek arra a szeptember 11. után keringő legendára, amely szerint a World Trade Center leomlott tornyai nem temettek maguk alá zsidó áldozatokat, mert – az összeesküvés elmélet ádáz hívei szerint – a merényletet ugyebár az izraeli titkosszolgálat, a Moszad emberei követték el, így jó előre értesítették a vallás képviselőit. Nos, ez a motívum a cunami után is nagy népszerűségnek örvendett. Szélsőjobboldali főideológusok annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a szökőárat megelőző földmozgást az amerikaiak és az izraeliek idézték elő föld alatti robbantásaikkal. Meglátásuk szerint erre utal, hogy ‘viszonylag kevés izraeli és amerikai állampolgár halt meg a katasztrófa nyomán’. Számukra nem is kérdés: a két ország polgárait előre értesítették a tragédia bekövetkezéséről…

Mások azt furcsállják, hogy az Indiai-óceánban található amerikai haditengerészeti támaszpont, a Diego Garcia gond nélkül átvészelte a katasztrófát. Akadnak ugyanakkor, akik olyan biológiai fegyverekre gyanakodnak, amelyek elektromagnetikus hullámokkal állnak összefüggésben. Egyes internetes fórumokon az alaszkai, úgynevezett Haarp-projektet gyanítják a háttérben. Az amerikai védelmi minisztérium kutatóbázisa korábban is megannyi találgatás forrása volt: a hivatalos verzió szerint a Földet körülvevő ionoszféra tulajdonságait, az északi fény eredetét vizsgálják e hatalmas bázison. Ám egyesek számára nem kérdés: valójában cumanit ‘gyártanak’ a Pentagon eme boszorkánykonyháján.

Szinte hihetetlen, de még a derék földönkívülinek, a gyermekek kissé bizarr barátjának, E. T.-nek sincs megbízható alibije. Az India Daily napilap azt állította, hogy Kínának és Indiának is pontos információi vannak egy, a Himalája alatt megbúvó ufóbázisról. Az értesülés buddhista zarándokoktól származik, akik a térségben különös, fényes háromszögekre lettek figyelmesek. Az azonosítatlan objektumok ‘függőlegesen szálltak fel a Földről’.

Árnyalatnyival ‘tudományosabb’ megközelítést olvashatunk a ‘masternewmedia.org’ honlapon. Az írás szerzője szerint Ausztrália okozta a pusztító, a Richter skála szerinti 9-es erejű földrengést. Az ország kutatói szeizmológiai vizsgálatokat végeztek a tenger alatt, a Föld felszínének közelében, mert így akartak új olaj- és gázlelőhelyekre szert tenni. Az elmélet képviselői szerint ‘minden kétséget kizáró’ bizonyíték, hogy egy hónappal a tragédia előtt 169 bálna és delfin sodródott a tasmániai szárazföldre, s pusztult el.

Akinek még ennyi elmélet sem elégítette ki kíváncsiságát, újabb és újabb ‘biztos információkra’ lelhet sok ázsiai internetes fórumon, naplókon, netalán blogokon. A Titanic című szatírikus magazin viszont másként közelíti meg a katasztrófát. A lap szerint az egykori német kancellár, a tragédia idején Thaiföldön nyaraló Helmut Kohl egyszemélyben a tettes: miután megmártózott a tengerben, fél-Ázsiát elárasztotta a víz…

Rónay Tamás

Comments are closed.