Magyar Hírlap

www.magyarhirlap.hu

A Nap Témája 2005-01-30

A béke fő ellensége: Abu Muszab al-Zarkavi

A választást megzavaró merényletek közül legalább négyért az Abu Muszab al-Zarkavi vezette csoport vállalta a felelősséget

A választást megzavaró merényletek közül legalább négyért az Abu Muszab al-Zarkavi vezette csoport vállalta a felelősséget. Ez a csoport és vezetője, az al-Keidához kapcsolható jordániai származású terrorista már eddig is az amerikaiak vezette szövetségesek „első számú közellensége” volt Irakban. A Zarkavi fejére kitűzött vérdíjat a nyáron ötszörösére, 25 millió dollárra emelték az amerikaiak – éppen annyira, amennyit korábban Oszama bin Ladenért ígértek.

Zarkavi tevékenységéről egyébként többet tudni, mint róla magáról. A Wikipeda internetes enciklopédia szerint még a születési idejét és a valódi nevét sem ismerjük pontosan – feltételezhetően 1966. október 20-án látta meg a napvilágot Zarkában, egy szegény ipari városban, Ammántól harminc kilométerre, talán Ahmed Fadil al-Nazal al-Halajle néven. Nyomorban nőtt fel, 17 éves korában inni kezdett, és otthagyta az iskolát is, sőt a nyolcvanas években rövid időre le is tartóztatták nemi erőszak vádjával.

Így aztán nem csoda, hogy azt tartják róla: sötét és műveletlen, ám igen erőszakos természetű, aki nem tudja elviselni az amerikaiak és az izraeliek jelenlétét „muszlim földön”. Bin Laden egyik magas rangú szövetségese az Al-Keidához való hűségét maga is elismerte októberben, december végén pedig az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak eljuttatott hangüzenetében Bin Laden „az Al-Keida iraki hercegének” nevezte Zarkavit, és felszólította valamennyi hittestvérét: engedelmeskedjen neki. Bin Ladennel ellentétben azonban Zarkavinak valóságos hatalma van, amit nap mint nap bizonyítanak a Dzsamaat al-Tauhid val Dzsihád által Irakban elkövetett támadások, merényletek és gyilkosságok. Feltételezések szerint egyébként Zarkavit – az Al-Keida több magas rangú vezetőjével együtt – az irániak elfogták a tálib rendszer bukása után, és fel is ajánlották az Egyesült Államoknak, az üzlet azonban végül nem jött létre. A Dzsamaatot viszont az Egyesült Államok október közepén felvette a terrorista szervezetek listájára.

Zarkavi 1989-ben sok sorstársához hasonlóan Afganisztánba ment, hogy harcoljon a szovjetek ellen – a megszállók azonban már éppen elkezdtek kivonulni, mikor megérkezett. Így aztán újságírónak állt, majd megkezdte szervezete létrehozását. Állítólag 1992-ben is letartóztatták Jordániában, s hét évet ült a monarchia megdöntésére tett kísérlet miatt. Mikor kiszabadult, visszatért Afganisztánba, miközben odahaza a távollétében halálra ítélték az ammáni Radisson SAS hotel elleni merénylet miatt.

Többször felröppent a hír, hogy meghalt, sőt többen arra is megesküdtek volna, hogy egyáltalán nem is létezik, az amerikaiak találták ki, hogy legyen kivel riogatni a népeket. Az a hír is tartja magát, hogy még Afganisztánban súlyosan megsérült, ezért – az amerikai invázió előtt – Bagdadban amputálni kellett az egyik lábát. Az operáció tényét egyébként George W. Bush amerikai elnök kész tényként és Szaddám Huszein, valamint az Al-Keida kapcsolatának elsőrendű bizonyítékaként tálalta 2002. október 7-én, egy nappal azelőtt, hogy a kongresszus felhatalmazta az Irak elleni háború megindítására.

©

Comments are closed.