Forrás: NOL

„Németország 2005-ben Izrael igazi barátja”

Népszabadság Online, 2005. február 1. 19:51

Határozott harcot ígért az antiszemitizmussal szemben Horst Köhler német elnök kedden Jeruzsálemben, négynapos izraeli látogatása első napján.

Horst Köhler a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felújításának negyvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Izraelbe, pontosan hét hónappal elnöki beiktatása és nem sokkal az auschwitzi haláltábor felszabadításával kapcsolatos megemlékezések után.  „Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy harcoljon az antiszemitizmussal szemben” – jelentette ki a német elnök röviddel azután, hogy Móse Kacav  katonai tiszteletadás mellett fogadta vendégét.

Móse Kacav szerint „Németország 2005-ben Izrael igazi barátja”.  Mindehhez Köhler azt tette hozzá:  a holokauszt után  a két ország között nem lehet szokványos kapcsolatokról beszélni, a viszony sokkal inkább különleges marad. Németország – mint fogalmazott – különleges felelősséggel tartozik Izrael és népe iránt. Reményének adott hangot, hogy a látogatás jelentős mértékben hozzájárul a két ország közötti barátság és partneri viszony erősítéséhez.

Németországban valamennyi demokratikus erő egységes abban, hogy az összes demokratikus eszközzel felvegye a harcot az antiszemitizmus  és a szélsőjobboldali eszmék ellen – jelentette ki a német államfő. Az izraeli elnök úgy vélekedett, hogy a jelenlegi izraeli-palasztin viszony „ragyogó lehetőséget” kínál a közel-keleti békére. A német államelnök ehhez hozzáfűzte: hazája ennek érdekében mindent meg fog tenni az Európai Unióban.

Németország ma Izrael első számú kereskedelmi partnere Európában. Ugyanakkor 250 ezer holokauszttúlélő él Izraelben, akik közül sokan bojkottálják a német árukat a boltokban. Adolf Hitler kedvenc zeneszerzőjének, Richard Wagnernek szerzeményeit, amelyek gyakran szóltak a hangszórókból a haláltáborokban, ma is tilos sugározni  az izraeli közszolgálati rádióban. Az államfői találkozón szóba került a szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt (NPD) tevékenysége. A párt az utóbbi napokban belpolitikai vihart kavart azzal, hogy kivonult a szász parlamentből a nácizmus áldozatairól tartott megemlékezésről.

Egyes képviselők és kabinettagok ellenérzéssel fogadták Köhler szándékát, hogy németül mondja el szerdai beszédét az izraeli parlamentben, és jelezték: bojkottálni fogják az eseményt.

A német államelnök látogatást tett kedden a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen. Először azt a helyet kereste fel, ahol szűk járatok mentén méteres magasságban egymásra rakott kváderkövekbe vésve olvashatók azon európai zsidó közösségek nevei, amelyek tagjai közül senki sem élte túl, vagy csak nagyon kevesen élték túl a náci terrort. A német államfő koszorút helyezett el   ezen a helyen. „A Jad Vasemben tett látogatás mindig szégyennel és fájdalommal kell, hogy eltöltsön bennünket, németeket” – mondta. Több mint két órát töltött az emlékhelyen Móse Kacav izraeli elnök kíséretében. A dpa német hírügynökség tudósítója szerint a német elnök „merev tekintettel” tűrte a sajtófotósoknak azt a törekvését, hogy koncentrációs táborokban megnyúzott emberekről készült nagyméretű fotók alatt fényképezzék le az arcát.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.