Forrás: Index

Saron és Abbász újraindíthatja a békefolyamatot

január 30. 0:37

[MTI]

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök a jövő hónapban találkozik, hogy megpróbáljon véget vetni a palesztin felkelésnek és újraindítsa a békefolyamatot, közölték a két fél képviselői szombaton. A február második hetére tervezett látogatás egybeesik majd Condoleezza Rice új amerikai külügyminiszter közel-keleti látogatásával.

Saron szóvivője, David Baker közölte: a tárgyalások célja, hogy haladást érjenek el a két fél között és hozzájáruljanak a palesztinoknak a terrorizmus megakadályozását célzó erőfeszítéseihez. Ez lesz a két politikus első olyan találkozója, amelyen Mahmúd Abbász mint palesztin elnök vesz részt. Az Egyesült Államok bizalmát élvező, mérsékelt és reformista politikusnak tartott Mahmúd Abbászt január 9-én választották meg Jasszer Arafat utódjául.

Az erőszakos cselekmények mérséklődtek, miután Abbász palesztin biztonsági erőket vonultatott fel a Gázai övezetben a fegyveresek megállítására. Izrael válaszul megígérte, hogy korlátozni fogja a katonai műveleteit a térségben.

Comments are closed.