Forrás: NOL

Brit kampány: disznók és vádak

Népszabadság Online, 2005. január 29. 14:29

Antiszemitának bélyegezte a brit Konzervatív Párt elnöke a kormányzó Munkáspárt egyik tervezett választási kampányposzterét, amely repülő disznóként ábrázolja a toryk miniszterelnök- és pénzügyminiszter-jelöltjét is.

Mind Michael Howardról, a konzervatívok vezéréről, mind pénzügyminiszter-jelöltjéről, Oliver Letwinről köztudott,hogy vallását gyakorló zsidó. Mindketten kelet-európai emigránsok leszármazottai; Letwin felmenői Litvániából érkeztek, Howard szülei pedig Erdélyből menekültek Nagy-Britanniába a holokauszt elől. A konzervatív miniszterelnök-jelölt édesapja magyar volt, Hecht Bernátnak hívták.

A kifogásolt Labour-plakáton Howard és Letwin szárnyas disznóként látható, egyenes utalásként a lehetetlen, avagy nevetséges dolgokat jelölő „majd ha a disznók repülni fognak” (when pigs might fly) angol kifejezésre. A plakátnak a szárnyas disznóként ábrázolt két politikus képe közé tördelt szövege szerint a toryk összeadása majd akkor jön ki (amikor a disznók szárnyra kapnak).

A konzervatív ellenzék a máris folyó kampányban számszerű adatokkal igyekszik cáfolni a munkáspárti kormány kedvező statisztikáit egyebek mellett a bűnözés és a bevándorlás kérdésében. Liam Fox, a Konzervatív Párt elnöke szombaton közleményben követelte a választási plakát visszavonását, és azt, hogy a Labour kérjen elnézést a két politikustól.

A Munkáspárt ugyanakkor közölte, hogy a poszter „nem antiszemita, hanem antitory”. A brit sajtóban megszólaltatott szakértők némelyike mindazonáltal rámutatott, hogy az antiszemita propagandának már a középkorban bevett fogása volt zsidók és a zsidó vallás által közismerten tiltott éteknek minősített sertés együttes képi ábrázolása.

A brit kormány még nem közölte, hogy mikorra írja ki a parlamenti választásokat, de a sajtóban tényként kezelt értesülés szerint az eldöntött időpont május 5.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.