Forrás: NOL

Védeni az ország minden polgárát

Gyurcsány a budapesti évfordulós megemlékezésen

MTI, 2005. január 28. 00:00

Magyar áldozatok nevei a Páva utcai emlékhelyenKép: FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓSMagyarországnak voltak olyan kormányai, amelyek nem tették a dolgukat, amelyek nem hibáztak, hanem bűnt követtek el – jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen.

A rendezvényt Budapesten, a IX. kerületi Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely udvarán tartották. Az eseményen jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, David Admon, Izrael budapesti nagykövete, valamint Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is.

A miniszterelnök az áldozatok emlékfala előtt így kezdte beszédét: ‘érzem a fájdalmukat, az ő tragédiájuk az én tragédiám is, az ő tragédiájuk a nemzet tragédiája’. Mint mondta, Auschwitz azt bizonyította, hogy az emberekben nemcsak a jó és nemcsak a rossz lakozik, hanem a gonosz is. Az azzal való megküzdés örök feladat, és ebben a küzdelemben a jónak kell győznie.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy nem Auschwitz volt a kezdet. A kezdet az antiszemitizmus, a numerus clausus, a sárga csillag, a szabadság megvonása, a gettó, sok-sok lépés. Mint mondta, ‘mindig tehettünk volna valamit ellene, mindig volt lehetőség másképp viselkedni’.

Mi a legelső dolga a politikai közösségnek, a nemzeti közösségnek és annak képviseletében a mindenkori kormányoknak, ha nem az, hogy óvják és védjék polgáraik épségét, hogy védjék azt a nagyszerűt, ami bennük van, és ne engedjék a közelébe a gonoszt? – tette fel a kérdést. Gyurcsány Ferenc Magyarország kormányfőjeként ígérte: megvédik az ország minden polgárát, nem engedik, hogy bántsák, vagy eltaszíthassák tőlünk őket. Erősítik azokat a kötelékeket, amelyek megvédenek bennünket, hogy származásunk, hitünk, vallásunk ne emberi pusztulásunk oka legyen, hanem éppen ellenkezőleg; a nagyszerűség felemelkedésének mozgatórugója. ‘Ezt fogom tenni, ezt fogjuk tenni, ha belepusztulunk is’ – jelentette ki a miniszterelnök.

A rendezvényen egyperces néma főhajtással tisztelegtek a holokauszt zsidó és nem zsidó áldozatainak emléke előtt, majd elhelyezték a kegyelet köveit az emlékfalnál. A Páva utcai intézmény udvarán Polnauer Sándor rabbi mondott imát, azt megelőzően felhangzott egy roma siratódal.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.