Forrás: Magyar Rádió

Tarolt a Hamász a gázai választásokon

2005. január 28., péntek 18:41

340 olvasás

Immár hivatalosan is bejelentették a gázai helyhatósági választások eredményét, a Hamász elsöprő győzelmét. A tíz helyhatóságból hétben győztek, köztük a legnagyobbakban, míg Mahmúd Abbász kormányon lévő Fatah pártja mindössze egy helyen szerezte meg a többséget.

A 118 képviselői helyből 75 a Hamaszé lett és a Fatah csak 39-et szerzett. A szavazásra jogosultak 80 százaléka az urnákhoz járult, ami nagyon magas részvételt, komoly érdeklődést jelent.

A közel másfélmillió lakosú Gázai övezet a legszegényebb palesztin terület, ott a legmagasabb a munkanélküliség, és ott van a családokban a legtöbb gyermek, akik számára a Hamász szociális intézményeket, valamint iskolákat és óvodákat működtet, miközben Izraellel szemben fegyveres terrorakciókat is szervez. A Hamász bojkottálta a januári palesztin elnökválasztást, de a ciszjordániai helyhatósági választásokon egy hónappal ezelőtt részt vett, és ott 35 százalékkal a második lett a 44 százalékot jelentő Fatah után.

Egyelőre kérdéses, hogy a legnagyobb palesztin iszlamista mozgalom indul-e pártként a júliusban esedékes palesztin parlamenti választásokon.

Közeledés az izraeli-palesztin viszonyban

Az izraeli vezérkari főnök elrendelte, hogy katonái függesszék fel akcióikat a Gázai övezetnek azokon a területein, ahová palesztin rendőröket irányítottak. Móse Jaalon azt is bejelentette, hogy a jövő héten megnyitják az átkelőhelyeket az övezet és Izrael között. Előzőleg befejeződött a palesztin rendőrség megerősítése a Gázai övezet egész területén.

A palesztin vezetés megtiltotta, hogy civilek fegyvert viseljenek, és több, a béke megteremtését elősegítő intézkedést is tettek.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök beszédet mondott egy tel-avivi összejövetelen, s többek közt a következőket mondta: úgy hiszem, érnek a feltételek, melyek lehetővé teszik számunkra és a palesztinok számára a történelmi áttörést egymás közti kapcsolatainkban.

Ha a palesztinok következetesen a terror, az erőszak és az uszítás ellen cselekednek, előreléphetünk az útiterv-béketerv felé és az elszakadási tervvel kapcsolatban is különböző lépéseket tehetünk. Közben a palesztin vezetés újabb határozatot hozott, melyet Izrael örömmel fogadott, ugyanis megtiltották a civilek fegyverviselését.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök az új rendszabály kihirdetésekor azt nyilatkozta, hogy a fegyverek káosza a törvénytelenségek növekedéséhez vezetett. Palesztin források szerint hamarosan kinevezik palesztin belügyminiszternek azt a Nasszer Joszefet, aki a 90-es években a fegyveres csoportok leszerelését irányította.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy az elmúlt napok palesztin erőfeszítései a béke irányában felülmúlták az elvárásokat, és előrelépés történhet a közel-keleti békefolyamatban. Simon Peresz erről a davosi Világgazdasági Fórumon beszélt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.