Forrás: NOL

Gyurcsány kitüntette Avram Hershkót

Népszabadság Online, 2005. január 28. 11:56

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetés adta át pénteken Avram Hershko karcagi születésű Nobel-díjas izraeli professzornak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kitüntetést – a kormányfő előterjesztésére – Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta a tudósnak.

Az Országház Munkácsy-termében rendezett ceremónián megjelent David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Rövid beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként köszönetet mondott Avram Hershkónak, hogy megtartotta magyarságát, illetve teljesítményéért. „Magyarország adósa tehetségéért, és mert nem tudta megtartani, és nem tudta megvédeni közösségét a tébolyult őrülettől” – hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormányfő fantasztikus életútnak nevezte Avram Hershko életét, hangsúlyozva, hogy abban benne volt Magyarország, illetve egy egész Európa is.

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy lesz még több magyar Nobel-díjas is, akiket képes lesz az ország megtartani.

Avram Hershko válaszában elmondta, hogy Izraelben végezte az egyetemet, tanulmányait, de szép emlékei vannak „mikrokozmoszáról”, a kisvárosról, a kis zsidó közösségről, ahol nevelkedett. Hangsúlyozta, hogy városában a náci megszállás előtt nagyon jó kapcsolat volt a zsidó és a keresztény közösségek között.

A tudós úgy értékelte Gyurcsány Ferenc hozzászólását, hogy a múltból tanult és a jövőre összpontosít.

Avram Hershko 2004-ben kapott kémiai Nobel-díjat az izraeli Aron Ciehanoverrel és az amerikai Irwin Rose-zal együtt. A három tudós az 1980-as években kezdte el kutatni, hogyan bontja le az emberi szervezet a felesleges proteineket. Az ubikvitin nevű fehérje felfedezése – amelynek döntő szerepe van a szükségtelenné vált fehérjék lebontásában – Avram Hershko nevéhez kötődik.

A tizennegyedik magyar, illetve magyar származású Nobel-díjasként számon tartott tudós családja nem sokkal a második világháború után vándorolt ki Izraelbe, unokatestvére, Hershko Gyula, ma is Karcagon él. A Nobel-díjas kémikus három fiának egyike a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen folytatja tanulmányait.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.