Forrás: NOL

Disszonáns hangok az emléknapon

BBC-lapszemle, 2005. január 28. 08:00

Az európai lapok szerkesztőségi cikkeinek témája főként az auschwitzi megemlékezés volt, a német nyelvű lapok pedig az Európai Unió Ukrajnának adott válaszával foglalkoznak nagyobb terjedelemben.

A francia LE MONDE szerkesztőségi cikkének írója arra sürgeti az olvasókat, hogy becsüljék meg a holokauszt közvetlen tanúit, akik lassan eltűnnek az élők sorából.

A Barcelonában megjelenő EL PERIODICO nem talál mentséget arra, hogy Spanyolországban viszonylag keveset foglalkoztak az auschwitzi megemlékezésekkel. A lap mindenesetre üdvözésre méltónak tartja, hogy a spanyol parlament tegnap tisztelettel adózott a holokauszt áldozatainak, és hogy ezentúl a megemlékezés rendszeressé válik. Túlságosan sokáig tartott Spanyolországnak – amely Francón keresztül Hitlert támogatta -, hogy hivatalosan is megemlékezzen az eseményről. Egy olyan országnak, amely 6 ezer állampolgárát veszítette el a koncentrációs táborokban, 45 ezret pedig a bűnözők oldalán történt harcokban, nagyon érzékenyen kellene kezelnie az ehhez hasonló ügyeket – írja a barcelonai lap.

A párizsi LIBERATION közben arra mutat rá, hogy Európa nagy napját disszonáns hangok rontották el. Az orosz parlament 20 tagja ugyanis éppen a héten írt alá egy erőszakos röpiratot, amely az összes zsidó szervezet betiltását követeli. Németországban pedig a neonáci NPD hívta fel magára a figyelmet, amikor a szászországi parlamentben nem volt hajlandó osztozni a holokauszt áldozatainak emlékére tartott egyperces néma csendben.

A német DER TAGESSPIEGEL csalódottságát fejezte ki az Európai Bizottság Ukrajnának adott válasza miatt az uniós csatlakozás kapcsán. A lap rámutat, hogy miközben Viktor Juscsenko elnök kifejezte Ukrajna csatlakozási szándékát, Manuel Barroso bizottsági elnök közölte, hogy egyelőre nincsenek tervek a további bővítésre. A német lap szerint ennek nyomán a Brüsszel és Kijev közötti viszony ismét jéghideggé válik.

Az osztrák DER STANDARD megérti a bizottság ellenállását. A lap azzal érvel, hogy a csatlakozási tárgyalások veszélyeztetnék az unió társult tagsági politikáját, amelyet Grúziával vagy Marokkóval folytat. Ha Kijevnek megadják a lehetőséget a csatlakozásra, nehéz lenne visszautasítani Tbiliszi, Rabat vagy éppen Tripoli hasonló kérését.

A brit TIMES címoldalán már a vasárnapi iraki választásokat jelzi előre, és terrorral fenyeget, amint Irak lezárja határait a választás napjára. A városok lezárása máris megkezdődött, miközben felélénkültek a terrorcselekmények. A jordániai születésű Abu Musab al-Zarqawi videofelvételt tett közzé, amelyen Ijad Allavi átmeneti miniszterelnök titkárának kivégzése látható. Irakban mától kezdve az autós forgalmat is korlátozzák – írja a Times bagdadi tudósítója.

Összeállította: Gera Gabriella (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.