Forrás: NOL

Auschwitz – hatvan éve

„Amikor itt állsz, hallgass!”

Munkatársunktól, 2005. január 28. 00:00

‘Ahogy végighordozod tekinteted korunk történelmén, fordulj meg, és vess egy pillantást a hullahegyekre, gondolkodj el egy pillanatig, és képzeld azt, hogy ez a nyomorult hús- és csontmaradvány az apád, a gyermeked, a feleséged – olyasvalaki, akit szeretsz. Lásd magad, és a hozzád legközelebb állókat, akiket szívedből, lelkedből szeretsz, ruhátlanul a mocsokba lökve, megkínozva, éhezve, meggyilkolva.’ (Eugen Kogon, író)

‘Az a mű, mely Auschwitz regénye kíván lenni, vagy nem regény, vagy nem Auschwitzról szól.’ (Elie Wiesel, Nobel-békedíjas író)

‘Ha Isten valóban Isten, tehát mindenható, akkor bűnös abban, hogy szabad kezet adott a gyilkosoknak, ha pedig a hatalma korlátozott, akkor nem Isten.’ (Primo Levi vegyész, író)

‘Auschwitz után nem lehet verset írni.’ (Theodor Wiesegrund Adorno, filozófus)

‘Auschwitzról valóban nem lehet képet festeni, sem nem lehet verset írni. Miért? Mert a képnek és a versnek az ember örül.’ (Heller Ágnes, filozófus)

‘Auschwitz igazi problémája nem az, hogy meg kell-e őrizni az emlékét vagy sem, hanem, hogy megtörtént, méghozzá a keresztény kultúrkörben, s ezen a legjobb, de a leggonoszabb akarattal sem lehet változtatni.’ (Kertész Imre, Nobel-díjas író)

‘Nem kétséges, hogy ez alighanem a legnagyobb és legszörnyűbb bűntett az egész világtörténelemben.’ (Winston Churchill, egykori brit miniszterelnök)

‘A morális gondolkodás mindig a jóvátétel lehetőségén alapszik. Itt azonban olyan rosszról van szó, amely soha nem tehető jóvá, és az emberek csak tapogatóznak, hogy valamivel pótolják a pótolhatatlant.’ (Roger Rosenblatt, író)

‘A zene, amelyet együtt fogunk hallgatni, erősítsen meg bennünket elhatározásunkban, hogy állandósítsuk a keresztények és a zsidók közti jó viszonyt, és a mindenható segítségével együtt munkálkodjunk azon, hogy ez az iszonyat ne ismétlődhessen meg.’ (II. János Pál pápa)

‘Amikor itt állsz, hallgass! Amikor innen elmégy, ne hallgass!’ (Meggyilkolt zsidó gyermekeknek állított emléktábla az egykori neuengammei táborban)

‘A ma élő németek elsöprő többsége nem bűnös a holokausztért. De különleges felelősséget viselünk. Vannak, akik ezt nehezen viselik. De ez nem változtat azon, hogy a múltra való emlékezés hozzátartozik a nemzeti identitásunkhoz. Morális kötelesség, amellyel nemcsak az áldozatoknak, a túlélőknek és ezek hozzátartozóinak, hanem magunknak is tartozunk.’ (Gerhard Schröder német kancellár)

‘Sajnálatosan még felleljük az antiszemitizmus jeleit, és én is szégyellem magam ezért. Oroszország mindig harcolni fog ez ellen… Nemcsak a múltra kell emlékeznünk, hanem tudatában kell lennünk a modern világ elleni valamennyi fenyegetésnek. A terrorizmus egy közülük, és nem kevésbé veszélyes és korlátlan, mint a fasizmus. És ugyanúgy kegyetlen: már ezrek életét követelte. (Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki, krakkói fórumon)

‘Megint ülnek neonácik egy német parlamentben. Mi, demokraták nem engedhetjük át nekik a szavainkat, és a helyünket. Demokrataként azt sem tehetjük meg, hogy elnézünk mellettük, figyelmen kívül hagyjuk őket, vagy elhallgatjuk a jelenséget. Mindenekelőtt politikai szinten kell szembenézni velük.’ (Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.