Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Palesztin választások Gázában

2005. január 28. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Tíz önkormányzati területen kezdődött meg tegnap a történelem első palesztin önkormányzati választása a Gázai övezetben. Ugyanakkor tovább enyhült a palesztin-izraeli szembenállás: az izraeli kormányfő és az Egyesült Államok is elégedetten nyilatkozott Mahmúd Abbász palesztin elnök lépéseiről.

Bár az elnökválasztás idején nem, a mostani megmérettetésen a Hamász politikai szárnya komoly szerepet játszik. A Gázai övezetben hagyományosan erős a Hamász, így komoly vetélytársa lehet a Palesztin Hatóság legerősebb pártjának, a Fatahnak. Tegnap 90 ezer ember volt jogosult, hogy leadja szavazatát a 414 jelölt valamelyikére, akik közül kerülnek ki a 118 fős körzeti önkormányzati testület tagjai. A nagy lakosságot tömörítő városok, Gáza, Rafah vagy Hán Junisz tavasszal fog választani.

Nagyon elégedettnek mondta magát Ariel Saron izraeli kormányfő azokkal az intézkedésekkel, amelyeket Mahmúd Abbász új palesztin elnök hozott az erőszak csökkentése érdekében. “Nem kétséges, hogy Abu Mazen (Abbász) munkához látott – jelentette ki Saron a Jediót Ahronót című izraeli lap tegnapi számában megjelent interjúban.

– Szándékom az, hogy gesztusokat tegyek Abu Mazennek, miközben továbbra is nyitva tartom a szemem, és figyelemmel kísérem, hogyan alakul a helyzet.”

Az Egyesült Államok elégedett az izraeli-palesztin kapcsolatokban Mahmúd Abbász elnökké választása óta történt haladással – közölte mindeközben az amerikai külügyi szóvivő. Richard Boucher hangsúlyozta: az Egyesült Államok mindig is együttműködésre ösztönözte a szemben álló feleket, amelyek között meglehetősen építő szellemű együttműködés alakult ki a január 9-i palesztin elnökválasztást megelőző egy hónapban, és tart azóta is.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.