Forrás: MNO

Hatvan éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor

2005. január 27. 14:00

MNO

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 60. évfordulóján a holokauszt áldozataira emlékezik a világ. A mai napon több mint negyven állam vezetői a hírhedt haláltáborban gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket. Megemlékezést tartottak Budapesten, illetve a német fővárosban is.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Auschwitz-Birkenauban, az egykori haláltábor területén. A lengyelországi eseményen 44 ország állam és kormányfői – köztük Mádl Ferenc köztársasági elnök – vettek részt.

A tábor területén délután rendezendő megemlékezésen beszédet mondott mások mellett Aleksander Kwasniewski lengyel, Vlagyimir Putyin orosz, Móse Kacav izraeli államfő. Az orosz elnök beszédében elmondta, a fajgyűlölet és az idegenellenesség ma is élő jelenség. Vlagyimir Putyin kijelentette: Oroszország mindig is harcolni fog az antiszemitizmus ellen. Hasonlóan nyilatkozott Viktor Juscsenko ukrán elnök is, akinek édesapja azon kevés szovjet hadifogoly közé tartozik, aki túlélte az auschwitz-i haláltábort.

Az izraeli elnök azt mondta, hogy a szövetségesek a II. világháborúban nem tettek meg mindent az európai zsidók megmentéséért. Móse Kacav szerint számos zsidó életét menthették volna meg a szövetségesek, ha bombázták volna a haláltábort, vagy az odavezető vasútvonalakat. Hozzátette: a holokauszt nem csak a zsidó nép tragédiája, hanem az emberiség kudarca. Az izraeli államfő felszólította az Európai Uniót, hogy lépjen fel az antiszemitizmus ellen.

II. János Pál pápa üzenetét Jean-Marie Lustiger párizsi bíboros-érsek olvasta fel, akinek édesanyja deportálás közben vesztette életét.

Csütörtökön Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is megemlékezést tartottak – írja a radio.hu.

A megemlékezésen jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, David Admon, Izrael magyarországi nagykövete és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi is. Az egybegyűltek előtt Gyurcsány Ferenc kormányfő tartott beszédet.

– Ők könyörögtek, és mi nem segítettünk. Magyarországon és a világon sem menthető fel senki, aki életeket menthetett volna meg, de nem tette – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a cselekvést félelemből elmulasztóknak talán még találnánk mentséget, de a politika szereplőinek biztosan nem.

A német politikai élet sajátos, ritkán tapasztalható gesztussal emlékezett: a szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházát megába foglaló Bundesrat közös ülésén a politikai élet szereplői kollektíven hajtottak fejet az áldozatok előtt. Az ülésen csak Köhler államfő nem volt jelen, mert ő az auschwitzi megemlékezésre utazott.

A német parlament elnöke beszédében a zsidóüldözés és népirtás világtörténelmi példátlanságát, más bűnökkel való összehasonlíthatatlanságát hangsúlyozta.

(Magyar Rádió)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.