Forrás: Magyar Rádió

Gyurcsány: Könyörögtek, és nem segítettünk

60 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor

2005. január 27., csütörtök 12:30

8307 olvasás

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Alig pár óra múlva a lengyelországi Auschwitzban több mint negyven ország vezetői – köztük Mádl Ferenc államfő – jelenlétében kezdődik az a gyászünnepség, amely a második világháború idején itt létesített haláltábor felszabadítására emlékezik.

Ez a jelképes gesztus hivatott arra, hogy megbélyegezzen minden embertelenséget. Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartották a központi megemlékezést. Az egybegyűltek előtt Gyurcsány Ferenc kormányfő tartott beszédet.

Ők könyörögtek, és mi nem segítettünk. Magyarországon és a világon sem menthető fel senki, aki életeket menthetett volna meg, de nem tette – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a cselekvést félelemből elmulasztóknak talán még találnánk mentséget, de a politika szereplőinek biztosan nem.

Magyarországnak voltak olyan kormányai, amelyek bűnt követtek el, mert nem óvták meg polgáraik épségét, nem tették a dolgukat. Kormányfőként azt ígérte, az ország minden polgárát megvédik, nem engedik, hogy a származás, a hitvallás a pusztulás oka legyen, inkább legyen a felemelkedésé.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, senki sem érti, nem értheti meg, mi történt, miért történt mindez. A holokauszt azt bizonyítja, hogy az emberben ott van a gonosz is. A harc ellene örök feladata az embernek, és ebben a küzdelemben a jónak kell győznie.

Szili Katalin azt hangsúlyozta, hogy az emberiség legsúlyosabb erkölcsi bukása a holokauszt volt. Az országgyűlés elnöke ezt az izraeli törvényhozás elnökéhez intézett levelében állapította meg.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont megemlékezésén jelen volt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter, legfőbb ügyész, Izrael magyarországi nagykövete és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi is.

A megemlékezők egy-egy követ helyeztek el itt, az áldozatok emlékfalánál, amelyen most mintegy 80 ezer név szerepel, de a kutatások folytatódnak, hiszen több mint félmillió magyar zsidó pusztult el a haláltáborokban.

MR, Nánási Anikó

Comments are closed.