Forrás: MNO

Efraim Zuroff Magyarországot bírálja

Utolsó Esély hadművelet: hat magyart gyanúsítanak

2005. január 27. 10:20

Keresztes Lajos

Hat magyar gyanúsítottja van az Utolsó Esély hadműveletnek – jelentette ki Efraim Zuroff egy osztrák portálon. A Wiesenthal Központ igazgatója szerint egyes volt kommunista országokban hiányzik a politikai akarat, hogy a náci bűnösöket bíróság elé állítsák. Ariel Saron izraeli kormányfő a szövetségeseket hibáztatta, hogy semmit sem tettek, mikor a magyar zsidók deportálása megkezdődött – írja a Yahoo.

Utolsó Esély: hat magyar gyanúsított

Az Utolsó Esély művelet megindításának okairől fejti ki álláspontját Efraim Zuroff a Die Jüdische nevű, zsidósággal kapcsolatos osztrák információs portálon. Eszerint a Simon Wiesenthal központ többek közt azért döntött a művelet megindításáról, mert „egyes egykori kommunista országokban, illetve ott, ahol a tettesek menedéket találtak, hiányzik a politikai akarat, hogy a náci kollaboránsokat bíróság elé állítsák.

Zuroff ír arról is, miért tartotta fontosnak az akció kiterjesztését Magyarországra. Kiemeli: a magyar hatóságok és náci kollaboránsok fontos szerepet játszottak a magyar zsidók elpusztításában; összesen 564 ezer 500 magyar zsidót gyilkoltak meg. Számos bűnöst elítéltek a háború után, sokan azonban el tudtak szökni. Hozzáteszi azt is: amióta Magyarországon demokrácia van, nem volt semmiféle nyomozás ilyen ügyben.

Zuroff megemlítette: hat magyar gyanúsított nevével már rendelkeznek.

Saron a szövetségeseket hibáztatta

A Yahoo internetes hírportál német változata részleteket idéz Ariel Saron beszédéből, melyet az izraeli kormányfő az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 60 évfordulója alkalmából mondott a Knesszetben. Az izraeli miniszterelnök hibáztatta a világot, hogy semmit sem tett, amikor a nácik a magyar zsidók deportálásához hozzáfogtak. Hangsúlyozta: mivel a szövetségesek nem bombázták a haláltáborba vezető vasútvonalakat, lehetővé vált, hogy több mint 600 ezer magyarországi zsidót pusztítsanak el néhány héten belül.

„A szomorú és szörnyű tanulság: senki sem foglalkozott azzal, hogy zsidókat gyilkoltak” – mondta Saron. „A szörnyű megpróbáltatás idejében barátok és támogatók a kisujjukat sem mozdították Ez a holokauszt zsidó tanulsága.” – tette hozzá. Kiemelte: a zsidók ebből megtanulták, hogy csak magukra számíthatnak. Izrael megalapítása óta magát és polgárait saját erejéből képes megvédeni – hangsúlyozta. „Arra kell gondolnunk, hogy ez az egyetlen hely a világon, ahol mi, zsidók rendelkezünk azzal a joggal és lehetőséggel, hogy saját erőből képesek vagyunk az önvédelemre. Ezt soha sem fogjuk feladni” – hangoztatta.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.