Forrás: NOL

Costa Gavras

TV – A 7 filmrendezője

Munkatársunktól, 2005. január 28. 00:00

Kép: Tom Mälsa  MTI/EPA/DPA

Konstantin Gavras filmrendező 1933. február 12-én született Görögországban, görög-orosz vegyes házasságban. Iskoláit Athénban végezte. Mivel ellenálló apját a háború utáni görög rezsim kommunistának bélyegezte, nem kapott amerikai vízumot, így nem tudott az USA-ban továbbtanulni. 1954. és 1958 között a párizsi filmművészeti főiskolán tanult, 1956-ban lett francia állampolgár.

1965-ben óriási sikertaratott első filmje, a Compartiment Tueurs, Yves Montand, Simone Signoret és Jean-Louis Trintignant főszereplésével. A politikai thriller műfajteremtőjének tartják, egyes alkotásai – így a palesztin kérdést boncolgató Hanna K. – erősen megosztották a közvéleményt. A politikum állt a rendező külföldi ismertségét meghozó alkotás, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája középpontjában is; a görögországi katonai diktatúra ellen irányuló Vaszilikosz-regényt filmesítette meg. Az Ostromállapot és az Eltűntnek nyilvánítva című alkotások alapjait a CIA latin-amerikai tevékenysége szolgáltatta. Ez utóbbi elvitte a legjobb vágás és a legjobb forgatókönyvért járó BAFTA-díjat, a cannes-i Arany Pálmát és a legjobb férfi főszereplő díját (Jack Lemmon), még a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat is. Chuck Horman, az átlagos, középosztálybeli amerikai férfi feleségével Dél-Amerikába költözik. Békés életük egy pillanat alatt megváltozik és az azt követő rettenet elől nincs menekvés. Az országban politikai válság robban ki, lövöldözés, tankok, polgárháború és Charlesnak nyoma vész…

A Különleges ügyosztály és a Zenélő doboz a zsidó deportálás, a kollaboráció, a nácivadászat témáját boncolgatja. 2001-ben készült el a szintén botrányt kavaró filmje, az Ámen.

A Zenélő Doboz (Music Box) című, Arany Medve-díjjal jutalmazott film forgatókönyvét Joe Eszterhas írta, a főszerepekben Jessica Lange, Törőcsik Mari, Armin Müller-Stahl és Lukas Haas. Michael J. László amerikai állampolgár. Felesége halála után egyedül nevelte fel lányát és fiát. Több mint negyven év után azonban a Különleges Ügyek Osztálya azzal vádolja, hogy háborús bűnös. Kegyetlen, szörnyű tetteit 1944-45-ben Magyarországon követte el, zsidók százai ellen. A Magyar Állam nemcsak bizonyítékokat, de tanúkat is szolgáltat. Az USA kontra Michael J. László perben Mike védőügyvédje saját lánya, aki arra építi fel a védelmet, hogy ennyi év után összetéveszthető apja és a valamikori háborús bűnös személye. A bizonyítékok és a tanúk pedig egyszerűen nem hitelesek.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.