Forrás: Hírtv

A Fidesz, az SZDSZ és az MDF szerint nem bűncselekmény a holokauszt tagadása

Dátum: 2005. Jan. 27., Thursday, 19:40

Rovat Belföld

Nem lesz bűncselekmény a holokauszt-tagadás Magyarországon, mert azt a ellenzék mellett a kisebbik kormánypárt sem támogatja. Az SZDSZ, a Fidesz és az MDF szerint ugyanis a szólásszabadság ilyen korlátozása a demokrácia alapjait rengetné meg.

A holokauszt-tagadás bűncselekménnyé nyilvánításáról az MSZP európai parlamenti képviselője, Tabajdi Csaba beszélt tegnap egy brüsszeli vitában. Az Igazságügyi Minisztérium idei jogalkotási tervében nincs ilyen javaslat.

*

Bűncselekménnyé nyilvánítja a holokauszt tagadását tavasztól a magyar kormány. Ezt jelentette be Tabajdi Csaba szocialista euroképviselő szerdán, Brüsszelben. A tervrőla kisebbik kormánypárt nem is tudott. Az SZDSZ nem támogatna egy ilyen javaslatot.

Fodor Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője: ‘Csak felnőttként szabad egy demokráciában az itt élőket kezelni, nem pedig alattvalókként, nem a szabadságot kell tőlük elvonni azért, mert valami téves és helytelen eszmét képviselnek, hanem meg kell győzni őket arról, hogy az téves vagy helytelen. (…) Segíteni kell abban, hogy megismerjék a saját múltjukat.’

A fideszes Kövér László szintén alkotmányellenesnek nevezte a felvetést. Mint mondta, nincs kettős mérce a különböző színű diktatúrákra.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke: ‘Ha már ezzel az eszközzel kívánunk élni, akkor minden olyan közbeszéd, gyűlöletbeszéd tilos, amely a különböző színben fellépő embertpusztító, tömeggyilkos diktatúrák tetteit torzítani kívánja, ha már ilyen mércével közelítünk a dolgokhoz, az az elvi viták jelentős részét kiküszöbölhetővé teszi, dehát ígyis megmaradnak az alkotmányos problémák.’

Az MDF-ben figyelemelterelésről beszélnek. A szocialista Suchmann Tamás viszont arról, hogy a rendszerváltás előtt büntették a gyűlöletbeszédet, ezért csak vissza kellene térni az akkori gyakorlathoz.

Suchmann Tamás, országgyűlési képviselő (MSZP): ‘Tabajdinak igaza van, idén májusig el kell dönteni és egyértelmű törvényi rendelkezéssel rendezni kell ezt a kérdést, úgy mint Európa több országában is ez van.’

Az Igazságügyi Minisztérium 2005-ös jogalkotási tervében nem szerepel a holokauszt tagadásának bűncselekménnyé nyilvánítása. Az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette a gyűlöletbeszédről alkotott törvényt, mert az a taláros testület szerint sértette a szabad véleménnyilvánítás alkotmányos alapjogát.

Kapcsolódó:Gyurcsány: a magyar zsidóság tragédiája nemzeti tragédia voltA világ Auschwitz tragédiájára emlékezik (összeállítás) – 2005. január 27., csütörtökMSZP: rossz az Alkotmány – Módosítani akarják a gyűlöletbeszéd elleni törvény miatt – 2004. május 25., keddAlkotmányellenes a gyűlöletbeszédről szóló törvény – 2004. május 24., hétfőAz Országgyűlés megszavazta a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos Btk-módosítást – 2003. december 08., hétfőNem büntetnék a felsőbbrendűség hirdetését – 2003. november 24., hétfő Az MDF-frakció nem támogatja a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítást – 2003. november 17., hétfőRévész: a gyűlöletbeszéd meghonosítója, Werber visszatért – 2003. szeptember 09., kedd Gyűlöletbeszéd – Az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja a Btk. módosítását – 2003. szeptember 04., csütörtök

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=38701

3 hozzászólás to “A Fidesz, az SZDSZ és az MDF szerint nem bűncselekmény a holokauszt tagadása”

  1. Fodor és Kövér egyetért. Ide jutottunk.

    Fodor és Kövér egyetért. Ide jutottunk.

  2. Itt Szlovakiaba az iagazsagugy miniszter Dr.Lipsic is kezdem

    Itt Szlovakiaba az iagazsagugy miniszter Dr.Lipsic is kezdemenyeszte, a ujj torveny konyv modositot javaslatt szerin a holocauszt tagadas nem lesz buntetheto cselekmeny.

  3. istvanalfred

    Tévednek a fiuk,mert az.