Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Saron ismét kész a béketárgyalásokra

2005. január 27. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Feloldotta a palesztinokkal folytatott béketárgyalások 12 nappal ezelőtt elrendelt felfüggesztését Ariel Saron izraeli kormányfő. Saron és Mahmúd Abbász a tervek szerint a közeljövőben találkozni fognak.

Izrael azt követően fagyasztotta be a Mahmúd Abbász új palesztin elnökkel kezdett megbeszéléseket, hogy január 14-én a Gázai övezet határánál öngyilkos merényletet hajtott végre három palesztin. Saron korábban rendelkezett arról is, hogy helyreálljon a párbeszéd azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyek Izraelnek a Gázai övezetből ez évben történő kivonulásával kapcsolatosak. Kedden este Erez határátkelőhelyen találkozott Músza Arafat palesztin tábornok, a palesztin biztonsági szolgálatok főnöke és Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet izraeli katonai parancsnoka – közölte egy palesztin biztonsági forrás. Vezető izraeli és palesztin személyiségek tegnap befejezték magas szintű tárgyalásaik első fordulóját, és a jövő héten újra találkoznak, hogy csúcstalálkozót készítsenek elő – jelentette be Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere. Ez lesz az első találkozó Ariel Saron és Mahmúd Abbász között, amióta utóbbi ebben a hónapban a néhai Jasszer Arafat örökébe lépett.

Két vezető palesztin biztonsági parancsnok közlése szerint Izrael beleegyezett abba, hogy tíz napon belül átadja négy ciszjordániai város ellenőrzését a palesztinoknak. A parancsnokok szerint Ramalláh, Túl-Karm, Kalkilíja és Jerikó biztonsági ellenőrzése kerülne hamarosan palesztin kézbe. Egy vezető izraeli tisztviselő mindazonáltal azt hangoztatta, hogy még nem született megegyezés. Saul Mofaz védelmi miniszter külföldön tartózkodik, ám egy hét végi rádióinterjúban azt mondta, hogy Izrael kész átadni ciszjordániai városok ellenőrzését, amint a palesztin biztonsági erők készen állnak azok átvételére.

Vége a célzott likvidálásoknak? Az izraeli hadsereg beszünteti a palesztin fegyveres aktivisták elleni célzott támadásokat azokon a területeken, amelyeken a palesztin rendőrség gondoskodik a nyugalomról és a közbiztonságról, és megakadályozza a terroristacsoportok Izrael-ellenes támadásait – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal név nélkül nyilatkozó tisztségviselője. Eddig az izraeli hadsereg sokszor palesztin szervezetek azon vezetői ellen is intézett célzott támadást, akik nem feltétlenül vettek részt a merényletek előkészítésében. Ilyen szervezetek például az Iszlám Dzsihád vagy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. (MTI)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.