Forrás: Magyar Rádió

Saron és Abbász kormánya között helyreállt a diplomáciai kapcsolat

Az izraeli kormányfő és a palesztin elnök találkozóját készítik elő politikusaik

2005. január 26., szerda 16:41

163 olvasás

Az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök munkatársa a tervek szerint a jövő héten találkozik. Izraeli biztonsági tisztségviselők elmondták azt is, hogy beszüntetették a palesztin vezetők elleni célzott támadásokat.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője azt mondta: a hadsereg mindazonáltal továbbra is mindent megtesz azért, hogy az öngyilkos merénylőket legkésőbb közvetlenül a támadás előtt ártalmatlanná tegye, ha a palesztin rendőrök nem tesznek semmit megállításukra.

Megállapodtak abban: csütörtöktől mintegy 2500 palesztin rendőrt vezényelnek a Gázai övezet középső és déli részébe, hogy véget vessenek a palesztin fegyveresek rakétatámadásainak.

Korábban arról is döntöttek, hogy kétezer palesztin rendőrt küldenek a Gázai övezet északi részébe. Hajnalban a palesztin rendfenntartó erők megakadályozták, hogy palesztin fegyveresek a Gázai övezetből gránátvetővel lőjék Izrael területét, és lefoglalták fegyvereiket – közölték palesztin biztonsági forrásból.

A palesztin kormány szóvivője, Száeb Erekát szerint csak a jövő hétre várható az izraeli és palesztin politikusok találkozója, amely előkészíti Ariel Saron kormányfő és Mahmúd Abbász elnök megbeszélését. A két kormány közt helyreállt a diplomáciai kapcsolat és Saron tanácsadója már találkozott is Száeb Erekát, valamint egy másik magas rangú palesztin politikussal.

Palesztin források alapján immár bizonyos Mahmúd Abbász közeli külföldi utazása, a jelenlegi tervek szerint Egyiptomba, Jordániába, Oroszországba és Törökországba látogat el. A Hamásszal kötött tűzszünet hivatalos bejelentése akkor várható, ha sikerül garanciákat szereznie az Egyesült Államoktól és Egyiptomtól, hogy Izrael beszünteti katonai akcióit.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nem találkozott egymással azóta, mióta a palesztin politikus Jasszer Arafat helyébe lépett.

Egy három- és egy hatéves kislány esett áldozatul

Otthonában megölt egy izraeli lövedék egy hároméves palesztin kislányt a Gázai övezetben – közölték orvosi források. Szemtanúk szerint a katonák tüzet nyitottak Deir-el-Balah városra és az egyik lövedék a család otthonában csapódott be. Az izraeli hadsereg beismerte, hogy tűz alá vette a települést, miután palesztinok rakétát lőttek ki izraeli területre a városból.

Három Kasszam rakéta ért izraeli területre, izraeli egységek pedig megöltek egy hatéves palesztin kislányt. Ezentúl a Gázai-övezet izraeli telepesei megtámadták a rakéták elhárítására érkező palesztin rendőröket, kilyukasztották járműveik kerekét.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.