Forrás: NOL

Abbasz rendet akar Gázában

Hallgatólagos tűzszünet a szélsőségesek és Izrael között

Hírösszefoglalónk, 2005. január 26. 00:00

Abbasz elnök utasítására a palesztin rendőrség lerombolta az engedély nélküli építményeket a gázai tengerpartonKép: FOTÓ: REUTERS – SUHAIB SALEMKözel a megegyezés a feltételes tűzszünetről – nyilatkozta Mahmud Abbasz, miután hétfőn visszatért a Gázai övezetből, ahol közel egy hétig tárgyalt szélsőségesekkel.

A palesztin elnök a Reuters jelentése szerint hallgatólagos tűzszünetet ért el a hét végén a szélsőséges palesztin szervezetek és fegyvereseik vezetőivel. A megegyezés értelmében egy hónapig nem indítanak támadást Izrael ellen, míg szerdától kezdődően a Gázai övezet déli részében is a palesztin biztonsági erők veszik át az ellenőrzést.

Az övezet északi részét múlt hét óta felügyelő palesztin biztonsági parancsnokok a déli részre történő csapattelepítésre kedden még nem kapták meg az engedélyt Izraeltől. Palesztin és izraeli tábornokok a nap folyamán dolgozták ki a részleteket. Abbasz azt várja, hogy az izraeli vezetés nyilvánosan jelentse be a légitámadások és letartóztatások beszüntetését – ami nagyban megerősítené pozícióját. Izrael közölte: a csöndre csönddel válaszol.

Abbasz felhívására kedden a palesztin hatóság Gáza tengerpartján buldózerekkel lerombolta a törvénytelenül felépített épületek egy részét. A palesztin elnök e lépésével is a törvénytelenségek megszüntetését, a rend helyreállítását kívánja elérni Gázában. A több száz illegális épület többségét fegyveresek, a feketepiac kereskedői állították fel. A buldózereket kétszáz palesztin rendőr védte. A második intifáda (felkelés) éveiben az izraeli hadsereg cselekedett így.

Eközben kedden csaknem háromszáz palesztin tüntetett, dulakodott rendőrökkel a ciszjordániai Ariel zsidó településnél az izraeli kerítés ellen, mely szerintük mélyen a palesztin területeken belül fut. A palesztin területekről beszivárgó öngyilkos terroristák megállítását, és a zsidó és palesztin föld elválasztását szolgáló kerítés építésének folytatása Ahmed Korei palesztin miniszterelnök szerint azt jelzi, hogy Izrael rosszhiszeműen cselekszik.

A Hamasz kész csatlakozni a Palesztin Felszabadítási Szervezethez (PFSZ) – közölte egy kedden megjelent interjúban a szélsőséges szervezet egyik vezetője, Khaled Masal. Mint elmondta: a palesztin szervezetek ernyőszervezetébe való betagozódás központi szerepet játszott a Mahmud Abbasz palesztin elnökkel folytatott tárgyalásokon. ‘Mindig is azon a véleményen voltunk, hogy kell egy vezető palesztin szervezet. Nincs ellene kifogásunk, hogy a PFSZ legyen az’ – nyilatkozott Masal, hozzátéve, a PFSZ-t meg kell reformálni. A Hamasz emellett feltételekhez köti, hogy leállítsa Izrael elleni támadásait. Masal szerint a Hamasz és a többi palesztin fegyveres csoport kész ‘építően hozzáállni’ a fegyverszüneti kérdéshez, feltéve, ha Izrael véget vet mindenféle agressziónak, megszállásnak, gyilkosságnak, és szabadon engedi a palesztin foglyokat – jelentette az MTI.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.