Forrás: NOL

Zsidó szervezetek ellen léptek fel dumaképviselők

Népszabadság Online, 2005. január 25. 12:57

Húsz orosz nemzeti-baloldali dumaképviselő a zsidó szervezetek betiltását célzó vizsgálatra kérte a főügyészséget, de később mégis visszavonták indítványukat.

Azzal vádolták a zsidókat, hogy nemzetiségi gyűlölködést szítanak, és maguk provokálják ki az antiszemitizmust. Beadványukat azonban sebtében visszavonták, nehogy visszaüssön rájuk – tudták meg moszkvai tömegtájékoztató eszközök. A Haza párt 14 és a kommunista párt 6 képviselőjének indítványa azelőtt vált ismertté, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten Lengyelországban részt vesz az auschwitzi haláltábor szovjet katonák általi felszabadításának 60. évfordulója alkalmából esedékes megemlékezéseken.

A nacionalista honatyák január közepi levelükben felszólították Vlagyimir Usztyinov főügyészt: indítson eljárást minden vallási és nemzetiségi zsidó egyesület szélsőséges szervezetként való betiltására, ha bebizonyosodnak azok az állításaik, melyek szerint egyes izraelita könyvek a lakosság többi részével szembeni gyűlöletet szítanak a zsidóság körében, a zsidók pedig saját maguk elleni akciókat rendeznek, hogy azokat a hazafiak számlájára írják. A zsidók befolyása Oroszország életében aránytalanul meghaladta a lélekszámukat, a többi nép és különösen az államalkotó orosz nép rovására – állították a képviselők, ügyészségi vizsgálatot indítványozva azok ellen is, akik zsidó egyesületeket állami és önkormányzati tulajdonhoz, kiváltságokhoz juttattak.

Vlagyimir Szlucker, az Oroszországi Zsidó Kongresszus elnöke hétfőn felszólította a főügyészséget, hogy értékelje a beadványt, amelyet antiszemitának, számos kitételét pedig a büntető törvénykönyvbe ütközőnek minősített. Vlagyimir Lukin ombudsman ugyancsak arra biztatta a főügyészséget, hogy vizsgálja ki a beadványt, de ellenkező szemszögből. Izrael moszkvai nagykövetsége az antiszemitizmus klasszikus példájának nevezte a beadványt, és intézkedésekre serkentette a hatóságokat. Ezután a főügyészség közölte, hogy a beadványt visszavonták.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.