Forrás: Magyar Rádió

Jávori Ferenc

2004. 17. szám

2005. január 24., hétfő 11:20

Bármilyen közhelynek tűnik is, de Jávori Ferenc ? vagy ahogy sokan nevezik, ?Fegya? ? már a bölcsôben is klezmerzenét hallgatott.Ugyanis születésekor nagybátyja a házuk elé rendelte Galambosi Gyula cigányprímást, aki sok jiddis dallamot ismert, és aki ezeket húzta az ablak alatt, miközben a bábaasszony fürdette az újszülöttet. Nem csoda hát, hogy Jávori Ferenc egész élete a zsidó zenekultúra művelésével, gazdagításával telt el. A Magyar Rádióban ezen a héten ô ?A hét muzsikusa?.

Jávori FerencJávori Ferenc zenei érdeklődése és képességei korán megmutatkoztak. Hatévesen anyukája kézen fogta és elvitte a munkácsi zeneiskolába. A gyermek zongorázni szeretett volna, ám az igazgató bácsi, Spitzer Ödön úgy gondolta, inkább hegedülni tanuljon a gyerek. Így bár a hegedű lett Jávori Fegya első hangszere, a melléktanszakon végzett zongoratanulmányokat is nagyon komolyan vette, ennek köszönheti mostani tudását.

Miután Ungváron hegedűtanári diplomát szerzett, Nagyszőlősön kezdett tanítani. Már itt és ekkor kezdett zsidó népzenét gyűjteni. Így amikor 1976-ban áttelepült Magyarországra, már komoly zenei anyag állt rendelkezésére. De a korabeli politikai viszonyok miatt nem volt bátorsága klezmeregyüttest alapítani. Tizenhét évig az Operettszínház hegedűseként rengeteget tanult a zenekari muzsikálásról. Ezeket a tapasztalatokat hasznosította, amikor tizenkét taggal létrehozta a Budapest Klezmer Bandet 1990-ben.

Az útkereséssel telt évek után 1995-ben alakult ki a jelenlegi – héttagú felállásban működő – Budapest Klezmer Band.

A zenekar sikertörténete itt kezdődött. Kerényi Imre felkérte őket a Hegedűs a háztetőn új felfogású előadásában való közreműködésre, ahol már színpadi zenekarként jelentek meg. Kétszáz alkalommal játszották a darabot, óriási sikerrel Dunai Tamás, Huszti Péter, Almási Éva, Kis Mari főszereplésével. 1997-98-ban koncertzenekarként bejárták egész Európát. 1999-ben az együttesnek negyvenhét koncertje volt Hollandiában.

Aztán jött a Győri Balett igazgatójának, Kiss Jánosnak a felkérése a -Purim- balettre, mely Turán Róbert librettójára készült. Ez a produkció száz előadást ért meg, New Yorkban tizennégyszer játszották. A New York Times felsőfokú kritikával ismerte el az együttes produkcióját, amely sikert aratott a londoni Magyar Fesztiválon, a Queen Elizabeth Hallban is.

Idehaza Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője kérte fel az együttest közös munkára. Így jött létre a Klezmerszvit, melyet lemezre is vettek, és a Győri Balett koreográfiát készített rá. Ôsszel, az amszterdami Konzertgebouwban kerül a holland közönség elé a Rotterdami Kamarazenekar közreműködésével. Időközben az együttes kissé átalakult, Illényi Katica önálló karriert kezdett. Helyére Gazda Bence, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hegedűse és Bíró Eszter énekesnő lépett.

A Budapest Klezmer Bandre sok szép feladat vár a közeljövőben is, május 30-án a Dohány utcai zsinagógában megismétlik nagy sikerű koncertjüket. Jávori Ferenc elhivatottsága a zsidó zenekultúra elkötelezettjévé tette. Művészi tevékenységében segíti őt párja, aki nem csak magánéletében áll mellette.

Jávori Ferenc rendkívül rokonszenves művészegyéniség, akivel ha egyszer is találkozik valaki, úgy érezheti, máris egy igaz barátra lelt benne…

Sikerének titka az, ami minden eredményes emberi tevékenység alapja: az emberszeretet.

Király László

Comments are closed.