Forrás: NOL

Az Auschwitzi jegyzőkönyv

Népszabadság Online, 2005. január 24. 15:19

1944 árpilisában két fogolynak sikerült megszöknie az auschwitzi haláltáborból, és megpróbálta riasztani a világot. Az eredmény ismert. A napokban emlékezik meg a világ az ausschitzi láger felszabadításának 60. évfordulójáról. A Múlt és Jövő lap- és könyvkiadó az Auschwitzi jegyzőkönyv című dokumentum- és esszékötettel emlékezik; s elpanaszolja: a könyv kiadását senki nem volt hajlandó támogatni.

A könyv fülszövege szerint a munkát az eredeti jegyzőkönyv anyaga alapján Haraszti György látta el kísérő tanulmánnyal. Az Auschwitzi jegyzőkönyv a nemrégiben magunk mögött hagyott XX. század alapszövege – olvasható a kiadó ismertetőjében -, közvetlen és friss látlelete annak, hogy mivé lett az ember abban a 2000 éves civilizációs folyamatban, amely az eredeti gyilkos természetétől kívánta megváltani. A két auschwitzi „Häftling” (fogoly) – akik 1944 áprilisában megszöktek a halálgyárból, hogy a világnak megvigyék a rossz hírt – apostoli tettével, s tanúságával, százezrek életét kívánta megmenteni. Helyette az ember természetének legpontosabb anatómiáját adták – a roppant laboratórium friss tapasztalatából, ahol ez a természet a maga eredeti teljességében kiélte magát.

Auschwitz a magyar történelem része is: közel félmilliós áldozattal (egykori magyar állampolgárokkal: zsidókkal és nem zsidókkal) töltötték fel rövid két hónap alatt azt a rendszert, amely még rövidebb idő alatt füstté alakította át az emberi lényt.

A Múlt és Jövő kiadványa – mondja a kiadó – az Auschwitzból 1942 és 1944 májusa között kijutó összes informácót összegyűjtötte, s közli azoknak különböző változatait. A dokumentumokat Haraszti György történész állította össze és látta el kísérő tanulmánnyal. Az égő titok című tanulmány egy detektívregény izgalmas nyomozásával járja végig az auschwitzi foglyok vallomásairól készült dokumentumok útját a pozsonyi rabbi szobájától, Horthy Miklós, Magyarország kormányzója családjáig, a cionista szervezetektől, hitközségi „berkektől” Roosevelt és Churchill dolgozószobájáig, vagy a vatikáni udvarig.

Miért csak a budapesti zsidóságot sikerült megmentenie a dokumentumoknak? Ezt kérdezi a drámai elemekben és figurákban bővelkedő oknyomozás. Kőbányai János Auschwitz evangélium című utószó esszéje a dokumentumokat és különös sorsukat az emberi civilizáció kétezer éves keretei között helyezi el.

Az Auschwitzi jegyzőkönyvek titokban maradtak az igazi címzettek, a magyar zsidók előtt, akiknek a története egészen másképp alakult volna, ha megtudják, hogy mi vár rájuk a deportáló vonatok végállomásán – mondja a kiadó, úgy vélve:  „a titok késői, s nem a legérintettebbek részéről történő fölfedésének köszönheti a ma élő magyar zsidóság nagy többsége az életét. De sokkalta többen ennek a hírnek az eltitkolása miatt lelték égőáldozat halálukat Auschwitz máglyáin.”

A könyv kiadója szerint lett volna mód e művelet lebonyolításának megakadályozására – ha a címzettek tudomására hozzák, hogy mi vár rájuk Auschwitzban. Haraszti György tanulmánya azt a folyamatot kíséri végig, hogy ez a hír miért maradt titokban, s a magyar zsidóság deportálása előtt nyilvánvalóvá lett információnak – hogy mi is folyik Auschwitzban? – mi lett a végzetes sorsa.

Az Auschwitzról szóló hír kapcsán a magyar zsidóság is meghatározó szerephez jutott az egyetemes zsidó történelemben. Ha vezetői a hírt a tagjai megmenekítésére, de legalább hősi (vagy emberi) halála érdekében hasznosítják: világtörténelmet írtak volna – állítja a könyv kiadója, hozzátéve: Így is azt tették: csak épp negatív értelemben.

A Múlt és Jövő Kiadó saját szavai szerint arra tett kísérletet, hogy a hangsúlyos közzététellel, s kommentárjaival a rettenetes, s a mai lehetőségeinket is meg-megpörkölő „égő titkot” hatástalanítsa. A titok híre (evangéliuma) életeket vissza ugyan nem adhat, de a vele való posztumusz szembesülés mégis pozitívan befolyásolhatja mindazok jövőjét, akik az eltitkolt sors miatt vesztették el sorsukat, s szenvednek „sorstalanságban” a mai napig – áll a kiadó ismertetőjében.

A kiadó egy, a világhálón terjesztett elektronikus levélben nem kevesebbet állít, mint, hogy a könyv támogatását kérték zsidó és kormányzati vezetőktől, köz- és magángazdag emberektől a négy kontinensen, megpróbálkoztak hírverő részletek közlésével is, ám, írják, senki nem volt hajlandó támogatni ezt a kiadványt, amit így „csak azért is”, a maguk kockázatára, Auschwitz felszabadításának a 60 évfordulójára jelentetnek meg, s egyelőre nem tudják biztosítani, hogy eljusson a könyvesboltokba. Kivétel: a budapesti Írók Könyvesboltja (Andrássy út 45., ahol január 25-én kedden délután 4 órakor Ormos Mária és Heller Ágnes beszél a könyvről. A bemutató után 26-án és 27-én, azt követően minden hétfőn és szerdán (11.00-16.00 között) a Múlt és Jövő szerkesztőségében vásárolható meg a könyv. (Budapest, Keleti Károly utca 27.), illetőleg postán utánvétellel is megrendelhető.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.