Forrás: NOL

Abbász a tűzszünetről tárgyal

Népszabadság Online, 2005. január 23. 10:25

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter vasárnap azt állította, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök megállapodott a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezettel az Izraellel kötendő tűzszünetről – a hírt a palesztin szervezetek cáfolták.

Mofaz az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy Abbász és a szélsőségesek egyezsége értelmében a tűzszünetért cserébe a Hamász a jövőben egyebek között ‘betagozódik majd a palesztin politikai intézményekbe’. Az izraeli politikus ezzel arra utalt, hogy az iszlám alapokon álló palesztin szervezetek közül a legbefolyásosabbnak számító Hamász esetleg beolvadhat majd a Palesztin Hatóságba.

Mofaz kedvező jelnek és Abbász sikerének nevezte az állítólagos megállapodást, bár megjegyezte, hogy Izraelnek szorosan figyelemmel kell követnie, hogy a ‘terrorista szervezetek’ miként viselkednek majd a ‘terepen’.

Az iszlám Dzsihád és a Hamász is cáfolta vasárnap, hogy megállapodás jött volna létre köztük és Mahmúd Abbász között a tűzszünetről, ugyanakkor jelezték, hogy hajlandóak megfontolás tárgyává tenni egy időleges fegyvernyugvást, ha Izrael előbb leállítja támadásait. ‘Nem tudjuk elfogadni a tűzszünetet, amíg az (izraeli) megszállók egyértelműen el nem kötelezik magukat a támadások beszüntetése mellett’ – nyilatkozta Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő hírügynökségeknek.

Mahmúd Abbász szombaton Gáza városában találkozott a Hamász képviselőivel, hogy egyéb palesztin szervezetek képviselőihez hasonlóan őket is rávegye a tűzszünetre a négy és fél éve tartó palesztin felkelés (intifáda) után. A találkozó tényét Mahmúd hivatalának közleménye és a szélsőséges szervezet egyik képviselője is megerősítette, megegyezésről azonban egyik fél sem számolt be.

Abbásszal folytatott megbeszélései nyomán szombaton három palesztin fegyveres szervezet már késznek nyilvánította magát arra, hogy feltételesen tűzszünetet kössön Izraellel. A három szervezet között van a legnagyobb palesztin mozgalomhoz, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet gerincét adó Fatahhoz kötődő radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. A másik kettő a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFPLP) világi irányultságú palesztin mozgalom.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.