Forrás: NOL

Tom Lantos a holokausztra emlékezik

L.P., 2005. január 22. 22:58

Tom Lantos, magyar származású amerikai demokratapárti képviselővel, az amerikai kongresszus egyetlen holokauszt-túlélőjével foglalkozik a San Francisco Chronicle terjedelmes írása abból az alkalomból, hogy a jövő héten lesz az auschwitzi haláltábor felszabadulásának hatvanadik évfordulója.

Lantos számára érzelmekkel teli hét lesz a következő – írja a lap, emlékeztetve rá, hogy a 76 éves Lantos, aki „megszökött náci munkatáborokból és a náciellenes földalatti mozgalomban szolgált  hazájában, Magyarországon”, segít képviselni az Egyesült Államokat az ENSZ közgyűlésének  hétfői rendkívüli ülésén, amelyen az évfordulóra emlékeznek. A cikk emlékeztet rá, hogy Lantos – csakúgy, mint a Nobel Békedíjas Elie Wiesel – személyesen lobbizott, előbbi Kofi Annan ENSZ-főtitkárnál is, hogy elegendő tagállam támogassa a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

Lantos kedden szintén magyar származású feleségével, Anette-tel, aki ugyancsak átélte a holokausztot, „amelyben 1944-ben mindössze néhány hónap leforgása alatt elpusztították a hatszázezer magyarországi zsidó többségét”, Auschwitzba repül: az amerikai küldöttség tagjaiként résztvesznek azon az ünnepségen, amelyen 1944. január 27-re emlékeznek, arra a napra, amikor a szovjet hadsereg felszabadította az auschwitz-birkenaui haláltábort – áll a cikkben.

Lantos és felesége közeli rokonainak többsége az Auschwitzban a gázkamrákban, az éhezéstől vagy betegségben elpusztult , becslések szerint 1 millió zsidó, 150 ezer nem zsidó lengyel, 23 ezer cigány, 15 ezer szovjet és 10 ezer más nemzetiségű hadifogoly áldozat között volt.

A hatmillió európai zsidót elpusztító náci holokausztra való emlékezés sokkal több, mint egy történelmi gyakorlat, magyarázta Lantos a cikk írójának, a szudáni Darfurban zajló népirtásra utalva: továbbra is nagyszabású genocidumokat követnek el a világon és fontos, hogy emlékeztessünk ezekre.  

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.