Forrás: NOL

Hit és hitelesség

Schweitzer József, Várszegi Asztrik és a politika

S. L., 2005. január 22. 00:00

Részt vehetnek-e a hitélet szereplői a napi politikában? Csorbul-e az egyházi vezetők hitelessége, ha hozzászólnak a mindennapok társadalmi, politikai kérdéseihez?

Ezekről a – félreérthetetlenül aktuális okokból felmerült – dilemmákról is beszélgetett a budapesti Goldmark Teremben Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és a katolikus egyház egyik legaktívabb közszereplője, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A rendezvényt a zsidó-keresztény párbeszéd fontosságát hangsúlyozó Füst Milán Szellemi Páholy szervezte.

Várszegi Asztrik szerint papok megszólalhatnak ugyan társadalmi kérdésekben, de a napi és pártpolitikától távol kell tartaniuk magukat. „Mindkét közösség már puszta létével, hitéből következő magatartásformájával politizál” – állította. Ez azonban szerinte nem jelentheti azt, hogy az egyházi vezetők arra a terepre léphetnének, ami egy működő demokrácia, a pártok sajátja. „Az én küldetésem mindenkihez szól, ezért nem kötődhetem pártokhoz” – hangsúlyozta. Schweitzer József – 1848-as és más történelmi példákat idézve – úgy vélte: „a nemzet nagy sorskérdéseiben meg kell szólalniuk” az egyházaknak. Ez napi kérdésekben „nem mindig” van így, ám még itt is felmerülhetnek olyan „etikai motívumok”, amelyek mentén hallathatják hangjukat. Nem pártérdekekért, hanem egyetemes értékekért.

Bitó László közíró hozzászólása kapcsán vita alakult ki arról: hogyan fékezheti meg a kultúránk a kirekesztést, az antiszemitizmust? „Meg kell tanulnunk közösségben élni, és önmagunkkal bánni” – mondta Várszegi, Schweitzer pedig arról beszélt, hogy a gyűlölködő szavak azért veszélyesek, mert a bennünk lévő agresszív ösztönökre hatnak. A budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulóján a hit szerepéről, az engesztelés és a bocsánatkérés szükségességéről is szó volt. A rendezvény házigazdája, Benedek István Gábor lapunknak úgy fogalmazott: „Egy ilyen értékvesztett világban rettenetesen fontos a hit. Boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle.”

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.