Forrás: Magyar Rádió

Gyurcsány Izrael főrabbijával találkozott

2005. január 20., csütörtök 17:23

227 olvasás

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben fogadta Izrael Állam főrabbiját.

Jonah Metzger az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség budapesti, Károly körúti zsinagógájának megnyitására érkezett hazánkba.

A találkozón Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormány és a magyar társadalom egyaránt azt kívánja, hogy a magyarországi zsidó közösség – tradícióit, kultúráját megőrizve és gazdagítva – biztonságban éljen és boldoguljon Magyarországon.

Jonah Metzgert fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök is. A megbeszélés után a főrabbi elmondta, az államfővel egyetértettek abban, hogy a zsidó vallás és kultúra reneszánszáról lehet beszélni Magyarországon.

MR

2 hozzászólás to “Gyurcsány Izrael főrabbijával találkozott”

  1. Kol Ha Kavod a Sofar Portalnak, hogy informal. Csak azt ne

    Kol Ha Kavod a Sofar Portalnak, hogy informal.

    Csak azt nem ertem, hogy miert kell egy kulon „egyseges” hitkozseget letre hozni. A kisvarosban ahol elek, itt Izraelben, kb 10% a lakosagnak -olyan 200 csalad- vallalos. De harom templom van , mert az egyik nem tud egyutt imadkozni a masikkal. A tobbi 90% megvan a „nem-egyseges” vilagjaval. Habad annyira magyar mozgalom, mint Inka lenni Finnorszagban. Annyira Izraelita, hogy a Lubavich rabbinak van egy haza Kfar Habadban, ahol egyszer se jott. Es egyseges – igen, a kalapjuk stilusaban. Szoval legyen Hitkozseg Magyarorszagon, legyen Zsido, legyen Egysegesen Habad, de miert kell kulon „egysegesen” az allamaparatussal kacerkodni ? $$$ ?

  2. Ha jól értem, ez a hitközség a valamikori Status Quo Ant

    Ha jól értem, ez a hitközség a valamikori Status Quo Ante reinkarnációja akarna lenni. Hát, majd meglátjuk… Nota bene: olvasásra ajánlom a viccrovatban a zsidó Robinson történetét. Szegõ András (Szentendre)