Forrás: NOL

„Antigagyit akartam”

Pro Cultura Urbis díjas a Spinoza Ház vezetője

Pogonyi Lajos, 2005. január 20. 00:00

Sándor Anna a ház éttermébenKép: FOTÓ: móricz simonMásfél évvel ezelőtt magántőkéből, rengeteg hitelből és baráti kölcsönökből hozta létre a Spinoza Házat Sándor Anna igazgatónő, aki ma este veszi át a Pro Cultura Urbis díjat.

A Dob utca 15. szám alatt lévő hely ‘sziget a szárazföldön’. ‘Antigagyi helyet akartam létrehozni’ – mondja Sándor Anna, aki több évtizedet töltött Hollandiában, ott ment férjhez, éveken át gazdasági újságíró volt, holland lapok kelet-európai tudósítójaként is dolgozott. Egyik fia Amszterdamban a Spinoza Gimnáziumba járt, lehet, hogy innen a Dob utcai ház elnevezése is. ‘A Rembrandt név egy kicsit elcsépelt lett volna, Van Gogh nevét pedig általában rosszul ejtjük’ – magyarázza Sándor Anna, hogy végül is miért esett a választás Spinozára, a XVII. századi portugál-zsidó származású nagy holland filozófusra.

A Spinoza Ház gyakorlatilag önerőből működik. A holland nagykövetségnek kevés pénze van kulturális programok támogatására, a hágai kormány pedig nem támogat külföldi holland kulturális intézményeket. A magyar állam sem mondható bőkezűnek: a Nemzeti Kulturális Alaptól összesen 300 ezer forint támogatásban részesült a Spinoza Ház. Az NKÖM azonban támogatott jó néhány zenei programot, s ugyanez mondható el a fővárosi önkormányzatra is. Kapnak még időnként támogatást egy-egy holland cégtől, így a Spinoza Ház kulturális költségvetése több mint 90 százalékban önerőből áll össze.

Ha nincs elég pénzed, toldd meg kreativitással, ötlettel, szellemességgel – így lehetne összefoglalni Sándor Anna credóját. A Spinoza Ház, hogy megéljen, a hihetetlenül gazdag kulturális választék mellett remek éttermet is visz, ahol többek között eredeti, XVII. századi holland ételek közül lehet választani. Ottjártunkkor az étlapon Spinoza korabeli ételek szerepeltek, mint roston sült csirkemell erdő-mező magvaival, joghurtos zöldséggel vagy roston sült bélszín nyakon öntve vörösboros meggymártással. Remek Dob utcai ételek is készülnek: libahúsleves maceszgombóccal és zöldségekkel vagy sült libacomb lila káposztával és hagymás tört burgonyával.

A Pro Cultura Urbis díjat a Spinoza Ház vezetője mellett Török Ferenc filmrendező, Szabó Márton, a Művész mozi vezetője és Megyik János festőművész veheti át. A főváros kulturális értékeinek védelmében, új értékek létrehozásában kifejtett munkáért odaítélt kitüntetést ma adják át.

A ház szellemi táplálékairól csak annyit, hogy a szokásos (és igényes) déli koncertek mellett februárban többek között olyan művészek lépnek fel, mint Pogány Judit és Kulka János Bácskai Juli Pszichoszínházában, de lesz Heller Ágnes- és Szabó István-est, illetve eljön Popper Péter, aki Füst Milán lélektani felfedezéseiről beszél. A Tabu.erotika Színház bemutatja Josephin Müntzbacher Egy kis bécsi kurva című ‘finoman erotikus’ darabját.

Sándor Anna nagyon fontosnak tartja a mostanában százéves magyar kabaré hagyományainak ápolását is. Mint mondja: a környék hajdanán tele volt orfeummal, mulatóval és kabarépódiumokkal. Februárban a Spinozában a Pitymalló Kesely adja elő a Hacsak és Sajót, de lesz egy hetvenperces, rekeszizmot próbára tevő kávéházsirató is. A Legénytoll-kabaré mellett műsorra kerül a Travi-kabaré is, amelyben magyar transzvesztita előadóművészek mutatják be képességeiket. Természetesen lesz Kishon-kabaré és Bächer Iván-est is, amelynek címe: Zsidók és mazurkák.

A másfél éves Spinoza életminőséget akar, nyitott szellemiséget, és a kabarék meg az étterem mellett az okos, meghitt beszélgetések színhelye kíván lenni, hogy ‘ne érezzük magunkat rosszul a világban’.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.