Forrás: NOL

Már a LÜ foglalkozik Zentai-ügyével

Népszabadság Online, 2005. január 19. 17:14

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) az Ausztráliában élő, magyar származású, feltételezett háborús bűnös ügyében a Külügyminisztérium megkeresése – közölte a LÜ szóvivője szerdán.

‘A megkeresés kedden érkezett meg és a mai napon hozzáfogott a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya az iratok áttanulmányozásához’ – tette hozzá Borbély Zoltán.

Az ügyészek azt fogják vizsgálni, hogy a már megküldött, illetve az ezután beszerzett iratok alapján fennáll-e a kiadatási eljárás megindításának lehetősége.

Miután az ügyet kezdeményező Simon Wiesenthal Központ szerint egy jelenleg ausztrál állampolgárságú személy követett el háborús bűncselekményeket a II. világháborúban Magyarországon, ezért, amennyiben a törvényes feltételek fennállnak, a magyar hatóságoknak kell kérniük Ausztráliától a kiadatást.

A Külügyminisztérium honlapján olvasható, hogy tavaly december óta folytatnak előzetes vizsgálatot a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ által jelzett, feltételezett magyar náci bűnös ügyében.

A háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet által megküldött adatok alapján a Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tehetik az igazságügyi eljárás megindítását. Ezért a Külügyminisztérium az ügyet illetékességből az ügyészi szervekhez tette át.

A Simon Wiesenthal Központ ugyancsak december elején jelezte, hogy igazgatója, Efraim Zuroff az ügy kapcsán Budapesten kíván megbeszéléseket folytatni, várhatóan február elején.

A Wiesenthal Központ felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy a megtalált magyar náci bűnös ügyét gyorsított ütemben vizsgálják ki.

A Simon Wiesenthal Központ nácivadászai azzal gyanúsítják a férfit, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

Az ausztráliai Perthben élő 86 éves Charles Zentai a napokban tett nyilatkozataiban tagadta a háborús bűntettek vádját, és kész hazatérni, hogy tisztázza magát.

Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter hivatala közölte: folyik a szövetségi rendőrség vizsgálata a Zentai elleni vádakról.

Magyarországon 2004 júliusában az adatvédelmi biztos aggályai miatt felfüggesztették a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított Utolsó esély akciót. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ akkor azt közölte: ennek ellenére eltökélt szándéka, hogy folytassa az akciót.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.